Ανεξάρτητοι και «αν»εξάρτητοι

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος» και τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ κ. Ν. Μαυρέλο διοργανώνουν δράση που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Κοραή, Κτίριο Β και συγκεκριμένα τις ημερομηνίες: 7, 11, 14, 18, 21 και 25/02/2020 από τις  9.45-11.20.
Επειδή ο αριθμός των συναντήσεων είναι περιορισμένος οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν άμεσα
συμμετοχή στο τηλέφωνο 2271044246.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα τμήματα της Α’ Γυμνασίου.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, μέσω ενός κειμένου του 17ου αιώνα που περιλαμβάνεται στις αξιόλογες συλλογές της Βιβλιοθήκης, να διαπιστώσουν όχι μόνο την ύπαρξη αυτής της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο παρελθόν, αλλά κυρίως τον προβληματισμό ενός αξιόλογου Χιώτη λόγιου για τις σωματικές και κυρίως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξάρτησης.
Ο χιακής καταγωγής Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1680-1730), συγγράφει και κυκλοφορεί ανωνύμως ένα κείμενο που αποτέλεσε αφορμή για μια διαμάχη του συγγραφέα με τον Μητροφάνη Γρηγορά περί του καπνού και της νικοτίνης. Ο Ψόγος Νικοτιανής γράφεται στο τέλος του 17ου αιώνα και ο συγγραφέας του μιλάει για τις βλαβερές επιπτώσεις της νικοτίνης, όχι μόνο (ή τόσο) στο σώμα όσο στην ψυχολογία του
ανθρώπου, αφού το θεωρεί μια από τις πολύ διαδεδομένες εξαρτησιογόνες ουσίες.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια