«Ανησυχεί» η Καλογήρου για «προσφυγόπλοιο» που κατέπλευσε στην Λέσβο

Την «ανησυχία» της για τους λόγους για τους οποίους κατέπλευσε στο λιμάνι του Περάματος Λέσβου το πλοίο με τα διακριτικά 1a –SS-3-1-18 RESCUE ZONE, που συνδέεται με παροχή βοήθειας και διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο, εκφράζει η περιφερειάρχης βορείου αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη, ζητά να γνωστοποιηθούν οι λόγοι της παρουσίας του και της πιθανής εμπλοκής του στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Στο εν λόγω πλοίο, που ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, απαγορεύθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο η πραγματοποίηση αποστολών διάσωσης στην Λιβύη και οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ αποδέχθηκαν την εντολή αυτή και αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην Λέσβο, για να παραδώσει περισσότερα από 40 κιβώτια ιατρικών ειδών, πάνες και βρεφική φόρμουλα.

Για το δρομολόγιο αυτό το σκάφος έλαβε άδεια από την λιμενική αρχή της Λισσαβώνας, στην Πορτογαλία, κάτι που συναντά την αντίθεση των ισπανικών αρχών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κας Καλογήρου έχει ως ακολούθως:

«Στο λιμάνι του Περάματος Λέσβου κατέπλευσε πλοίο με την ένδειξη 1aSS-3-1-18 RESCUE ZONE ( συνημμένη φωτογραφία) το οποίο κατά πληροφορίες ανήκει σε ΜΚΟ και από το οποίο ακολούθως έγινε εκφόρτωση υλικού σε παλέτες.

Δεδομένης της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής της Γέρας θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε: α) τους λόγους που κατέπλευσε το εν λόγω πλοίο στο Πέραμα Λέσβου, β) τους λόγους της παραμονής του γ) εάν έχει κατατεθεί αίτηση οποιασδήποτε αδειοδότησης για συμμετοχή του πλοίου σε δράσεις που συνδέονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και δ) εάν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε σχετική άδεια».

ΦΩΤΟ: ELPAIS.COM

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια