Ανησυχούν οι αστυνομικοί για την επάρκεια των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι αστυνομικοί των νησιών του Αιγαίου για την επάρκεια των μέτρων προστασίας τους από τον κορονοϊό, όσον αφορά την διαχείριση των νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν πουθενά χώροι για την απομόνωση (καραντίνα) τους, ενώ δεν πραγματοποιείται ιατρικός έλεγχός τους.

Σε ανακοίνωση των Ενώσεων Αστυνομικών Χίου. Λέσβου, Σάμου, Β. Δωδεκανήσου και Ν. Δωδεκανήσου, επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί «καλούντα καθημερινά να εισέλθουν και να και εκτελέσουν υπηρεσία εντός και πέριξ των δομών αλλά και να δακτυλοσκοπήσουν ή να μεταφέρουν τους μετανάστες ακτοπλοϊκώς, ερχόμενοι αναγκαστικά σε κοντινή επαφή και παραμένοντας για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί τους».    

Αναγνωρίζουν ότι «σε όλες τις δομές έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και σε κάποιες από αυτές (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο) έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξέτασης μεταναστών, οι οποίοι ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Το θέμα είναι ότι εκτός των ανωτέρω, μας προβληματίζει το κατά ποσό είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους τα σχέδια που εκπονούνται, όταν μιλάμε για δομές υπερκορεσμένες πληθυσμιακά».

Καταθέτουν δε τις ακόλουθες προτάσεις και αιτήματα:

– Είναι επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης και πλήρους εφαρμογής κατάλληλου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου να είναι εφικτή.

– Άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές.

– Περιορισμός των μετακινήσεων (μεταγωγές) στις απολύτως απαραίτητες.

– Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων στα οποία μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών ασύλου, την αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες, παραμένουν αλλοδαποί διοικητικοί κρατούμενοι επί μακρόν σε αυτά αιτούντες ή μη διεθνούς προστασίας, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και συνωστισμό.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια