Ανησυχούν οι επαγγελματίες του Καρφά, αλλά λογαριάζουν… χωρίς ξενοδοχεία

Tουριστική άνοδο της Χίου διαβλέπουν τα χρόνια που έρχονται οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επαγγελματιών Καρφά – Αγίας Ερμιόνης – Μέγα Λιμνιώνα, πλην – όμως – εκφράζουν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους κατά πόσον οι υποδομές στην περιοχή τους, αλλά και ευρύτερα, ανταποκρίνονται στον ποιοτικό τουρισμό, που πρέπει να προσελκύσει το νησί.

Απαριθμούν δε σειρά προβλημάτων και ελλείψεων, από το κυκλοφοριακό, τα πεζοδρόμια και την στάθμευση, έως το αποχετευτικό, την υδροδότηση και τον φωτισμό των δρόμων, που λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση τουριστών.

Φαίνεται, όμως, να τους διαφεύγει μια σημαντική υποδομή: Η επάρκεια και η ποιότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος της περιοχής και του νησιού γενικότερα, αφού είναι κοινός τόπος ότι έτσι κι έρθει ισχυρό τουριστικό ρεύμα στη Χίο δεν θα υπάρχουν ούτε… ράντζα!

Κατά τα λοιπά, το Δ.Σ. αλλά και τα μέλη του συλλόγου, θέτουν τους ακόλουθους προβληματισμούς:

  1. Μπορεί η Χίος να υποδεχθεί μία αύξηση της ροής των τουριστών;
  2. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όπως πεζοδρόμια, parking, νερό, κατάλληλος φωτισμός, αποχετευτικό σύστημα λειτουργικό χωρίς προβλήματα;
  3. Η καθαριότητα και γενικότερα οι υπηρεσίες είναι σε επίπεδο που αρμόζει σε όσους επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Χίο, δαπανώντας τα όποια χρήματα διαθέτουν; Υπάρχει, δηλαδή, καλή σχέση μεταξύ ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, τιμών και ανταποδοτικότητας;

Η κυρίως συγκέντρωση των επισκεπτών έγινε στις περιοχές όπου υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές με τις περισσότερες κλίνες (Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Αγία Ερμιόνη, Κάμπος, Αγία Φωτιά). Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε φέτος είναι ότι υπήρχε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι επισκέπτες αναγκαζόταν να περπατούν στο οδόστρωμα, η ΔΕΥΑΧ δεν καθάρισε το αποχετευτικό δίκτυο με αποτέλεσμα να φράζουν οι αγωγοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στο δίκτυο ύδρευσης επανειλημμένα υπήρχε διαρροή τεράστιας ποσότητας ύδατος, τα φώτα πολλές φορές έσβηναν  διότι βραχυκύκλωναν λόγω παλαιότητας, η καθαριότητά ήταν ελλιπής κ.λπ.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής στην περιοχή.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η  συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι φιλική προς τον επισκέπτη. 

Θα πρέπει, λοιπόν, να απαντήσουμε όλοι μαζί (επαγγελματίες, δήμος, περιφέρεια κ.λπ.) αν τελικά θέλουμε τουρισμό.

Αν θέλουμε, ποια είναι τα έργα τα οποία προγραμματίζονται  για την περιοχή και ποιες  μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα  προγράμματα, όπως το LEADER, το ΤΑΠΤοΚ, το leader αλιείας, καθώς και σε προσκλήσεις τις οποίες εκδίδει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Όλα αυτά τα έργα εννοείται ότι θα πρέπει να είναι έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, να συμβάλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, δίνοντας χώρο στον εναλλακτικό τουρισμό και να στοχεύουν πρώτιστα στον ποιοτικό τουρισμό, στον οποίο η Χίος πρέπει να επιδιώκει.