Άνω κάτω το δημοτικό συμβούλιο Χίου για τα… μάτια του Μάρκου Μεννή

Η πρώτη ισχυρή σύγκρουση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στον δήμο Χίου εκδηλώθηκε στην χθεσινή – Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 – συνεδρίαση για την εκλογή διοικήσεων στις εταιρείες και λοιπούς φορείς του δήμου, ειδικότερα δε στην Προμηθευτική Α.Ε.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής πρότεινε στο σώμα δέκα συν δύο πρόσωπα για τις θέσεις των εκλεκτόρων, με σχεδόν το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ενίσταται, επειδή η δημοτική αρχή της πλειοψηφίας δεν τους έδινε θέσεις σε αναλογικό με τις δυνάμεις της ποσοστό.

Ο δήμαρχος αντέτεινε ότι στην σχετική πρόσκλησή του ουδεμία πρόταση έλαβε, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να υποδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα, πλην – όμως – η σχετική συζήτηση καρκινοβατούσε, με το επίδικο να υποβόσκει και να μην αποκαλύπτεται ευθέως. Επεσήμανε δε ότι  κανένας δεν ήθελε να πιάσει την «καυτή πατάτα» της Προμηθευτικής.

Τα κάστανα από τη φωτιά προ του διαγραφόμενου αδιεξόδου της συζήτησης έσπευσε να βγάλει ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Παντελής Καμπούρης, δηλώνοντας προς το σώμα ότι αν προταθεί για την Προμηθευτική ο νυν πρόεδρός της κ. Μάρκος Μεννής, ο ίδιος θα ψηφίσει αρνητικά, δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Λάδι στην φωτιά έριξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Σύμπραξης Δημιουργίας κ, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο πρότεινε – όντως – τον κ. Μεννή. Μετά από αυτό όλες οι έστω και ισχνές προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης πήγαν στράφι, οι δύο προτάσεις – του δημάρχου και του κ. Κάρμαντζη – ετέθησαν σε ψηφοφορία, με την πρώτη να λαμβάνει 23 ψήφους, ενώ η ψηφοφορία για την δεύτερη πρόταση έμεινε μετέωρη.

Άρχισε εκ νέου μια ατέρμονη συζήτηση περί του δικαιώματος της κάθε παράταξης να προτείνει τα πρόσωπα που θέλει στην διοίκηση της Προμηθευτικής, χωρίς – ωστόσο – να γίνεται αναφορά και στο δικαίωμα των λοιπών να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση.

Η λύση δόθηκε με την απόφαση να αναβληθεί η εκλογή διοίκησης στην Προμηθευτική για δύο ημέρες και στο διάστημα αυτό να γίνουν διαβουλεύσεις για κοινώς αποδεκτά πρόσωπα στην διοίκησή της. Με προφανώς επικρατέστερο το σενάριο να αποσυρθεί το όνομα – «πέτρα του σκανδάλου».