Στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια, για να είναι πιο κοντά στο… χρήμα

Τη δημιουργία γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να βρίσκεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν χρηματοδοτήσεις, εφαρμογές προγραμμάτων κ.λπ.

Ανάλογα γραφεία διατηρούν 300 και πλέον περιφέρειες και τοπικές αυτοδιοικήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη και όπως δήλωσε η περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, «η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική ίσως απάντηση στην κρίση και η άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων είναι μονόδρομος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να ξεφύγει από τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται σε εθνικό επίπεδο».

Το γραφείο θα διαδραματίσει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ Περιφέρειας και ευρωπαϊκών οργάνων λήψης αποφάσεων, με στόχο να μεταφέρει πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες προς την Περιφέρεια για χρηματοδοτήσεις, επικείμενες θεσμικές αλλαγές, πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών περιφερειών κ.α., αλλά και αντίστροφα να προβάλει στις Βρυξέλλες όσα συμβαίνουν στα νησιά μας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες κτλ) και συμβάλλοντας στην κατανόηση των προβλημάτων μας από τους ευρωπαϊκούς φορείς (ανεργία, μεταφορές, εμπόριο).

Ενημερώσεις ευρωβουλευτών (Ελλήνων και μη), παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετοχή σε συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσέλκυση επενδυτών, συμπράξεις με άλλες Περιφέρειες, είναι μερικά από τα καθήκοντα που θα αναλάβει το γραφείο των Βρυξελλών.

Επιπλέον ενισχύεται η εκπροσώπηση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα περιφερειών, αλλά και στην επιτροπή των περιφερειών και επιδιώκεται η δημιουργία ισχυρών και ποιοτικών συνεργασιών, που θα φέρουν όχι μόνο περισσότερα, αλλά κυρίως πιο στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.

Για το λόγο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί η συμμετοχή της Περιφέρειας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Επιχειρηματικότητας (http://ebsummit.eu/), το μεγαλύτερο συνέδριο για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, την έναρξη του οποίου κηρύσσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 5-7 Μαΐου. Ειδική εκδήλωση διοργανώνει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφιερωμένη στην καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ανάλογη συμμετοχή προγραμματίζει η Περιφέρεια και στα Open Days (www.opendays.europa.eu), στη σημαντικότερη συνάντηση εκπροσώπων περιφερειών και τοπικών αυτοδιοικήσεων από ολόκληρη την Ευρώπη, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. και την επιτροπή των περιφερειών, τον Οκτώβριο, στις Βρυξέλλες.