Άνοιξε την… πόρτα για το αεροδρόμιο της Χίου ο Χαρίτσης

Την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους της σύνταξης των αναγκαίων μελετών για την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων, καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Χίου, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Από το μουσείο μαστίχας Χίου, όπου βρέθηκε μαζί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κα Κορίνα Κρέτσου, ο κ. Χαρίτσης, παρουσία του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, έκανε την σχετική ανακοίνωση, αποδεχόμενος στην ουσία τα αιτήματα που κατά καιρούς – και με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα – έχουν υποβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία στον βαθμό που θα υλοποιηθεί θα ανοίξει τον δρόμο για την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους των αναγκαίων έργων για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Χίου.

Οι δηλώσεις του κ. Χαρίτση

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας έχει ως εξής:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των νησιών μας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και να ανταπεξέλθουν στο ανθρωπιστικό καθήκον της υποδοχής χιλιάδων συνανθρώπων μας προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στις ακτές τους. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα, ειδικά για τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και έρχονται να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να χρηματοδοτήσουν σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Είναι στοχευμένα στις ανάγκες των νησιών και στηρίζονται στην ισότιμη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.

Τα προγράμματα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και αυτές τις μέρες εντάσσονται τα πρώτα  έργα. Ήδη έχει κατατεθεί μία πολύ καλή πρόταση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία cluster εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας η οποία κινείται ακριβώς στο πνεύμα των αναπτυξιακών στόχων που θέτουμε μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Ακόμη, συμφωνήθηκε σήμερα ο δήμος Χίου και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να υποβάλουν από κοινού την πρότασή τους για την χρηματοδότηση μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, ένα έργο κρίσιμης σημασίας για το νησί. Περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες προτάσεις.

Επιπλέον, ενισχύουμε τα νησιά με περισσότερους πόρους από το εθνικό σκέλος του προγράμματος επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών – πρόσφατα μάλιστα εντάξαμε νέα έργα ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – και συστήσαμε ομάδα για την υποστήριξη των μικρών νησιών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, παρέχοντας εξειδικευμένο προσωπικό από το Υπουργείο.

Ακόμη, μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, διαθέτουμε άλλα 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών. Είμαστε παρόντες, με κάθε χρηματοδοτικό και θεσμικό μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, για να βοηθήσουμε τα νησιά να αξιοποιήσουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες τους».

Κινητοποίηση για τον σεισμό

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στον σεισμό που έπληξε την Λέσβο, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας και η κυβέρνηση κινητοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών:

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες μας για την γρήγορη ανακούφιση των πληγέντων. Ως υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθούμε άμεσα στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κα Κρέτσου που έδωσε μάχη στην Επιτροπή, ώστε να υπάρχει 100% χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και επισκέφτηκε το μουσείο μαστίχας και το μοναστήρι της Νέας Μονής που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ.

xaritsis1