Αντίθετο στην μονάδα τηγανέλαιων στην Λαγκάδα δηλώνει το Δίκτυο Πολιτών

Την αντίθεσή της στην δημιουργία μονάδας ενέργειας με καύση τηγανέλαιων στην περιοχή της Λαγκάδας Χίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Δίκτυο Πολιτών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε αντίθετοι σε κάθε υποτιθέμενη ανάπτυξη με στόχο το κέρδος των ολίγων , χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια και χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας». 

Στην ανακοίνωσή της, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, η παράταξη επισημαίνει ότι η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα κι ειδικότερα:

⦁ Η επιλογή του χώρου σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού μας με θέα στο λιμανάκι της Λαγκάδας, προσβάλει την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

⦁ Η δημιουργία τέτοιων μονάδων και η χωροθέτησή τους, πρέπει να γίνεται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικών συστημάτων απορρύπανσης.

⦁ Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ελέγχου των εκπομπών και μέτρησης ρύπων.Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν μπορούν να αξιολογηθούν.

⦁ Δημιουργείται ένα επιπλέον πλήγμα στην ήδη προβληματική τουριστική ανάπτυξη της Χίου,εξαιτίας των εκπομπών ρύπων δημιουργώντας αρνητική εικόνα.

⦁ Εγείρονται ερωτηματικά από την θετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να παραχωρήσει σε ιδιώτη δημόσια έκταση 5 στρεμμάτων, παρότι υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση της περιφερειακής διεύθυνσης χωροταξίας και περιβάλλοντος. Γιατί δεν προωθήθηκε ο φάκελος στο περιφερειακό συμβούλιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης;

⦁ Εγείρονται τέλος ερωτήματα ως προς την επάρκεια των πρώτων υλών (τηγανέλαια) για την λειτουργία της μονάδας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια