Απέπλευσε για Λέρο το Tera Jet με 225 Σύριους

Απέπλευσε στις 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, 7 Απριλίου 2016, από τον λιμένα Mεστών για την Λέρο το Tera Jet με 225 Σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι δέχθηκαν οικειοθελώς την μετακίνησή τους από τη Χίο.

Πρόκειται για την πρώτη μεταφορά στην βάση μιας ευρύτερης προσπάθειας να αποσυμφορηθούν οι δομές της Χίου (ΒΙΑΛ, Σούδα και λιμάνι) από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες που έφυγαν είναι 139 ενήλικες, 71 παιδιά και 15 βρέφη.

Η προσπάθεια της αστυνομίας, με την συνεργασία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από χθες Τετάρτη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης.

tera jet_0002 prosfiges mesta_0006 prosfiges mesta_0007 prosfiges mesta_0009 prosfiges mesta_0005 prosfiges mesta_0004 prosfiges mesta_0003 prosfiges mesta_0013 prosfiges mesta_0015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:33 Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλονται από την αστυνομία της Χίου, σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, προκειμένου να συγκεντρωθούν οικειοθελώς όσο γίνεται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα μεταφερθούν με το Tera Jet στο hot spot της Λέρου.

Το πλοίο βρίσκεται στον λιμένα των Μεστών και από εκεί θα αποπλεύσει, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, εκτός απροόπτου, ευθύς ως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στα Μεστά.

Στόχος είναι η μεταφορά έως 300 ατόμων, αλλά μάλλον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός από το hot spot της ΒΙΑΛ, από τον καταυλισμό της Σούδας και από το λιμάνι της Χίου.

Η μεταφορά αυτή, που ανακοινώθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, το βράδυ της Τετάρτης, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, βοηθά – έστω και με μικρό αριθμό προσφύγων και μεταναστών – στην εκτόνωση του προβλήματος, αφού οι υφιστάμενες δομές στο νησί είναι υπερπλήρεις, ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.

Να σημειώσουμε ότι το Tera Jet βρίσκεται ελλιμενισμένο στα Μεστά από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 1η Απριλίου 2016, αφού ήταν αδύνατη η προσέγγισή του στο λιμάνι της Χίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:50 Περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί οικειοθελώς μέχρι στιγμής για να μεταφερθούν με το Tera Jet στην Λέρο. Από το hot spot της ΒΙΑΛ περίπου 150 και από την πόλη της Χίου άλλοι 30, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού τους.

Σχόλια