Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου της Χίου, την Τετάρτη

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024 και στην συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, στις 11 το πρωί, καλούν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Χίου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το ΣΕΣΝΟΧ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Αναλυτικά:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου καλεί στα σωματεία και μέλη της δύναμής του, όλους τους εργαζόμενους, άνεργους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην 24ωρη γενική απεργία της 17ης Απριλίου 2024.

Δίνουμε το ισχυρό μήνυμά μας σε όλες εκείνες τις πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν καθηλώσει τους μισθούς μας στα τάρταρα και έχουν αντίθετα υψώσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στο θεό.

Διεκδικούμε την επαναφορά των συλλογικών μας συμβάσεων, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων μας και άμεσα δραστικά μέτρα για την μείωση του κόστους διαβίωσης. Διεκδικούμε και απαιτούμε:

 • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.
 • Άμεσα επαναφορά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου 9επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κ.τ.λ.).
 • Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους.
 • Πάταξη της κερδοσκοπίας.
 • Μείωση του ΦΠΑ σε πολλά είδη βασικής διατροφής.
 • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση φόρων
 • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών
 • Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στέγασης και δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στην πλατεία Βουνακίου ώρα 11 π.μ.

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

Στάση εργασίας 10:00 – 14:00 και 14:00 – 17:00 (για το ολοήμερο)

 • Απαντάμε στην αντιεκπαιδευτική αντιεπιστημονική αξιολόγηση. Ενάντια στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΥΠΑΙΘΑ.
 • Οι απειλές για το απεργιακό δικαίωμα, δείχνουν ότι ο αγώνας έχει αποτέλεσμα!
 • Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Απαιτούμε εδώ και τώρα τα εξής:

 • Έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων ΟΛΩΝ των δόκιμων εκπαιδευτικών άμεσα χωρίς εκβιασμούς μέσω των διατάξεων του ν. 4823/21.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
 • Άμεση εξίσωση των αδειών και των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Μείωση των μαθητών στις τάξεις.
 • Εξασφάλιση σύγχρονών και ασφαλών σχολείων.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και των μισθών μας – Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας.
 • Επίδομα διαβίωσης στα νησιά για τη στέγαση, τη διαμονή, τις μετακινήσεις.
 • Θέσπιση σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την ολόπλευρη γνώση για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Απαντάμε συλλογικά σε μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να στέλνει στα δικαστήρια το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην «αξιολόγηση» και στο κατηγοριοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σχολείο της αξιολόγησης, την ίδια ώρα που επιχειρούν να «μπαζώσουν» το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εισαγγελικές προτάσεις για ξέπλυμα παιδεραστών προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες καταγγελίες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές την ώρα που η ακρίβεια «τσακίζει κόκκαλα», την ώρα που με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης αλλά και της πολιτικής της υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις η δημόσια υγεία καταρρέει και ιδιωτικοποιείται.

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε. Δεν είμαστε μόνοι, κλιμακώνουμε με δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εκατοντάδες σωματεία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία!

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο. Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα απέναντι στο αυτόνομο, κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της υποχρηματοδότησης, για να διατηρήσουμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τη συλλογική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων, το δικαίωμά μας να μπαίνουμε στην τάξη με ψηλά το κεφάλι.

Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17/4/24 από τις 11:00 έως τις 15:00.

Βγαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τον διεκδικητικό μας αγώνα, όλοι μαζί, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και απαιτούμε:

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά επιδομάτων εορτών και αδείας.
 • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Άμεση στελέχωση και αναβάθμιση του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου Χίου με όλο το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Άμεση στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών με όλο το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
 • Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των κενών ιατρικών θέσεων που βγαίνουν άγονες με δημιουργία κινήτρων (επίδομα στέγης, σίτισης, αύξηση επιδόματος παραμεθορίου  κλπ.)    
 • Άμεση κτιριακή αποκατάσταση της παλαιάς παθολογικής κλινικής (κτίρια 1-2)
 • ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία. Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν ολοήμερη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου του τόπου μας.  Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου

Στάση εργασίας 11:00 – 15:00

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που καταργεί το Ειρηνοδικείο Χίου, μεταξύ δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με το κριτήριο του «κόστους – οφέλους».  Το κυβερνητικό σχέδιο, έρχεται να ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, θα εξαναγκάσει δικαστικούς υπαλλήλους, πολίτες και δικηγόρους να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, θα στερήσει από τους κατοίκους πολλών πόλεων της χώρας την άμεση πρόσβαση στα δικαστικά καταστήματα.

Μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, συνεχίζουμε αγωνιστικά με τα σωματεία του Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα στο νησί, κατεβαίνουμε στην απεργιακή συγκέντρωση  στις 17 Απρίλη, δυναμώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέρμα στη πολιτική που υποτιμά τη ζωή μας, που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες και αρμοδιότητες, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία τους με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Προσπερνάμε την προσπάθεια υπονόμευσης της ενιαίας απεργιακής δράσης, που βλέπουμε να διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μετά την άρνηση της ΓΣΣΕ να προκηρύξει απεργία τις 28 Φλεβάρη, τώρα για την απεργία στις 17 Απρίλη, η ΓΣΕΕ παραχώρησε τη θέση της στην ΑΔΕΔΥ ώστε αυτή με τη σειρά της να καταψηφίσει, να υπονομεύσει μια γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Απαιτούμε:

 • Να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία– Όχι στην κατάργηση του ειρηνοδικείου Χίου.
 • Να ολοκληρωθεί άμεσα το δικαστικό μέγαρο και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτό για όσο διαρκούν οι εργασίες.
 • Μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ετήσιο προγραμματισμό για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.
 • Αυξήσεις των αποδοχών μας, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.
 • Άμεση καταβολή του δώρου Πάσχα.

Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ

Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου θα συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), τα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τα μέλη, τους συναδέλφους απόμαχους και μάχιμους να δώσουν παρών στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απρίλη 2024 στις 11:00 στην πλατεία Βουνακίου.

Καθημερινά στενάζουμε από την ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, την ενέργεια, από τον πληθωρισμό, τη φορολεηλασία του εισοδήματος, τη διαρκή εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε στην συνείδησή μας ότι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί,                     να συνεχίσουν να μας ληστεύουν με πρόσχημα την ανάπτυξη του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.

Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά πραγματικές συντάξεις, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υγεία, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία. Απορρίπτουμε την λογική ότι έγινε-έγινε.

Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί στις συντάξεις, υγεία, κοινωνικές παροχές, δικαιώματα, που είναι πληρωμένα σε όλο μας τον εργασιακό βίο αλλά και σήμερα πληρώνουμε.

Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ και ζητούν άμεση λύση…

Στην κατάργηση του παράνομου, καταχρηστικού και άδικου τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, του μνημονικού νόμου (ν. 3986/2011).

Στην εξομοίωση των συντάξεων του ΝΑΤ, με τις σημερινές παρεχόμενες συντάξεις, έτσι ώστε να καταργηθεί η επαίσχυντη προσωπική διαφορά, η οποία είναι εφεύρεση των νόμων 4387/2016 & 4670/2020, που κατατάσσουν τους συνταξιούχους σε κατηγορίες προ του 2016 και μετά του 2016, οι οποίες αλλάζουν κάθε χρόνο.

Στην Άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι στα επιδόματα.

Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ Χίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ – ΝΑΤ, για να μην χρειάζεται για «ψύλλου πήδημα» να τρέχουν στον ΕΦΚΑ – ΝΑΤ στον Πειραιά.

Στην πλήρη δωρεάν απρόσκοπτη κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Την ίδια ημέρα (17 Απρίλη) στις 9 π.μ. το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), θα εξετάσει τα ζητήματα των αναδρομικών των δώρων, κύριων και επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.

Καλούμε τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς να δώσουν δυναμικό παρών, τα δικαιώματα μας κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, τα υπερασπιζόμαστε… δεν τα παραδίδουμε.