Απλώνουμε τραχανά;

Πολύ γνωστή η έκφραση κι ακόμη πιο γνωστός ο τραχανάς, που ειδικά σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν από τα πιο συνηθισμένα πιάτα στα σπίτια του νησιού μας. Εύκολος στην παρασκευή ο τραχανάς μπορεί να γίνει πολλές φορές τον χρόνο και να αποθηκευτεί δίνοντας τη δυνατότητα να μαγειρευτεί όποτε επιθυμούμε.

Υλικά:

1 κιλό πρόβειο γιαούρτι

250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

1 κ.σ. αλάτι

Αλεύρι λευκό όσο πάρει (περίπου 1,5 κιλό)

 

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια λεία ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια και θα είναι ελαφρώς σφιχτή. Την χωρίζουμε σε ισομεγέθεις μπάλες, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, και κάθε μπάλα την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Τα πιτάκια αυτά που θα δημιουργηθούν τα αφήνουμε απλωμένα σε ένα βαμβακερό ύφασμα, μέχρι να στεγνώσουν ελαφρά εξωτερικά. Θα χρειαστεί να τα γυρίσουμε έτσι ώστε να στεγνώσουν και από την άλλη πλευρά.

Προσοχή: Δεν πρέπει να στεγνώσουν τελείως, γιατί τότε ο τραχανάς θα γίνει σκόνη, πρέπει να έχουν μια σχετική υγρασία. Στη συνέχεια τρίβουμε με το κόσκινο τον τραχανά και τον αφήνουμε απλωμένο μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Ανά διαστήματα τον ανακατεύουμε λίγο με τα χέρια, έτσι ώστε να στεγνώσει παντού ομοιόμορφα. Τον διατηρούμε είτε σε πάνινες θήκες, είτε σε μεγάλα γυάλινα βάζα, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια