Από έξι νησιά του Αιγαίου αρχίζει το ξήλωμα του μειωμένου ΦΠΑ

Από έξι νησιά του Αιγαίου – Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος – αρχίζει η σταδιακή κατάργηση της κατά 30% μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, 28 Σεπτεμβρίου 2015, το υπουργείο Οικονομικών.

Με την απόφαση αυτή από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα παραπάνω νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα».

Περαιτέρω, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνει:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Φωτό από την συγκέντρωση του περασμένου Ιουνίου, στη Χί0,  κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ