Από «κόσκινο» περνάνε όλες οι μπασκέτες

Σε έναν πραγματικό μαραθώνιο έχει εξελιχθεί για την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου ο έλεγχος σε όλα τα γήπεδα και γηπεδάκια μπάσκετ του νησιού, που ξεκίνησε την επόμενη ακριβώς ημέρα από το τραγικό δυστύχημα στο γηπεδάκι της Δασκαλόπετρας, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Χίου ξεκίνησε με συνεργεία της έναν ταχύ οπτικό έλεγχο σε όλα τα γηπεδάκια του νησιού. Όπως  δήλωσε στον astraparis.gr ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Λευτέρης Παπαλάνης, ο οπτικός έλεγχος έχει επισημάνει σημαντικά προβλήματα, εντοπίζοντας  «αθλητικούς» χώρους που απαιτούν περίφραξη γιατί είναι ακατάλληλοι ( Κοινή, Βουνό, Αμάδες) και σε άλλες περιπτώσεις, αντικαταστάσεις σε στεφάνια πίνακες, ταμπλό κ.λπ.

Μεγάλο ερωτηματικό οι βάσεις

Εκείνο που αποτελεί μεγάλη σπαζοκεφαλιά είναι οι βάσεις των μπασκετών, οι οποίες δεν μπορούν να διαπιστωθούν αν είναι κατάλληλες ή ακατάλληλες με έναν οπτικό έλεγχο. « Ο γρήγορος έλεγχος δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα γι΄ αυτό και ο δήμος με εντολή του δημάρχου θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους από πιστοποιημένους ελεγκτές (POV) που θα έρθουν στη Χίο μέχρι τέλος του μήνα».

Το συνολικό κόστος για τους ελέγχους δεν έχει ακόμη υπολογισθεί, εκτιμάται αυτό το διάστημα από την τεχνική υπηρεσία, και αναμένεται να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου.

Για το θεαθήναι

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών με το έγγραφο του υπουργού κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, με το οποίο ζητά τον έλεγχο των χώρων άθλησης, στην ουσία έχει πετάξει από πάνω της το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους, οι οποίοι με την σειρά τους τρέχουν και δεν φτάνουν να ελέγξουν τα επί χρόνια ανεξέλεγκτα με το λιγοστό προσωπικό και τους ακόμη λιγότερους πόρους.

«Θέλει χρόνο όλο αυτό για να ολοκληρωθεί. Το 100% σχεδόν του δυναμικού της υπηρεσίας ασχολείται με αυτό, αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό σε βάρος όλων των άλλων υποχρεώσεων που έχει η υπηρεσία», σημειώνει ο κ. Παπαλάνης.

Βέβαια, αν η ασφάλειά μας ενδιέφερε τους κυβερνώντες η απόφαση του υπουργού δεν θα ήταν μόνο ο έλεγχος από τους δήμους αλλά το κλείσιμο μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά έτσι θα ήταν κακός και ενδεχομένως υπόλογος ο εκάστοτε υπουργός, ενώ τώρα σε περίπτωση νέου  ατυχήματος την ευθύνη θα έχει ο δήμαρχος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ