Από παράταση σε παράταση το δικαστικό μέγαρο Χίου, καταγγέλλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου προέβη την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, σε παράσταση διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Υποδομών, ο οποίος επισκέφτηκε το δικαστικό μέγαρο Χίου και αντιμετωπίσαμε την απαξίωση από πλευράς του κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου. Αναλυτικά:

Από την πλευρά μας στηλιτεύσαμε το γεγονός ότι το δικαστικό μέγαρο προεκλογικά ολοκληρώνεται ενώ μετεκλογικά αφήνεται στο έλεος, αφού ο κυβερνητικός βουλευτής του νησιού προεκλογικά είχε δηλώσει ότι 31/3/2024 το έργο θα έχει παραδοθεί. Ενώ αρχικά ο κ. υφυπουργός δεν απαντούσε στο επίμονο ερώτημά μας πότε  θα παραδοθεί το έργο, στη συνέχεια φόρτωσε τις ευθύνες στον εργολάβο. Αλήθεια, με ποιού ευθύνη δίνονται οι εργολαβίες; Τελικά, άλλη μια επίσκεψη εκπροσώπου της κυβέρνησης στο δικαστικό μέγαρο της Χίου, κατέληξε σε νέα παράταση ως προς την παράδοσή του, αυτή τη φορά για τον Μάρτιο 2025.

Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά τον δικαστικό χάρτη, ο κ. υφυπουργός δήλωσε άγνοια (για τον δικαστικό χάρτη), καθώς «δεν είναι αρμόδιος», όπως μας είπε! Κι επειδή εμείς δεν βλέπουμε μόνο το δέντρο αλλά το δάσος, ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και των μνημονιακών δεσμεύσεων, από τη μια προωθούν μια δικαιοσύνη που εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους, και από την άλλη ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά, δικονομικά και κοινωνικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν, επιτείνοντας τον εργασιακό ορυμαγδό.

Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ως συνειδητοποιημένοι δημόσιοι υπάλληλοι – και δη του χώρου της δικαιοσύνης – ότι μοναδικό κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών όπου υπηρετούμε με ευσυνειδησία, φιλοτιμία. Η άμεση ολοκλήρωση του δικαστικού μεγάρου Χίου, προκειμένου να δουλεύουμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και αδύναμων πολιτών, προκειμένου να μην περιφέρονται από κτίριο σε κτίριο για ένα πιστοποιητικό, παραμένει πάγιο αίτημα μας και δεν εφησυχάζουμε από άλλη μια υπόσχεση!