Από την Κέρκυρα στη Χίο προσκεκλημένοι του Μουσικού Σχολείου

Tην Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων», από την Κέρκυρα, έχει προσκαλέσει στο νησί μας από τις 5-7 Απριλίου 2024 στη Χίο, το Μουσικό Σχολείο Χίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει δύο εμφανίσεις με έργα  Μίκη Θεοδωράκη.

Η Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2023, ως νέο πολιτιστικό σωματείο και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της μαέστρου Χριστίνας Καλλιαρίδου.

Το ταξίδι της Χορωδίας  στο νησί μας έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς η Χίος υπήρξε  γενέτειρα του συνθέτη,  ενώ τα έργα που θα ερμηνευτούν είναι αντιπροσωπευτικά της εργογραφίας του για παιδιά και νέους ερμηνευτές.

Η πρώτη συναυλία θα γίνει  στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου την Παρασκευή, 5 Απριλίου και ώρα 20:30 μ.μ. με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε χορωδιακές επεξεργασίες των Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Πλατύραχου,  Δημήτρη Καρβούνη και Ευστάθιου Μακρή. Κάποια από τα τραγούδια θα ερμηνευτούν από κοινού με τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου, ενώ θα διευθύνουν οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Διεύθυνση Παιδικής, Σχολικής και Νεανικής Χορωδίας» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στη συναυλία θα μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Χίου, Μιχάλης Πιλαβάς, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της διδασκαλίας της Χορωδίας του Μ.Σ.Χ.

Το πρωί του Σαββάτου, 6 Απριλίου, στις 8:00 η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» θα ψάλλει τη Θεία Λειτουργία σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου.

Και στις δύο εκδηλώσεις, η είσοδος είναι δωρεάν.

Η δράση αυτή έγινε δυνατή χάρη στην πρωτοβουλία του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Χίου κ. Αναστασίου Κουτσοδόντη και του καθηγητή κ. Μιχάλη Πιλαβά, καθώς και στις χορηγίες της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, της Εταιρίας Mediterra – Mastiha shop και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χίου.