Από το ΓΕΛ Καλλιμασιάς στην Ε.Ε. για την διαχείριση του προσφυγικού

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το εργαστήριο ευρωπαϊκής ενοποίησης και πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσαν την 3η άσκηση προσομοίωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές.

Ήταν μια τριήμερη   προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής επιτροπής και του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών υποθέσεων, με θέμα την προσφυγική κρίση στην Ε.Ε. Οι μαθητές έγιναν επίτροποι, υπουργοί των εξωτερικών, εκπρόσωποι ΜΚΟ κ.ά. με σκοπό να δουν, πώς λειτουργεί η Ε.Ε. στην πράξη, πώς διαχειρίζεται και ρυθμίζει καταστάσεις, που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν το μέλλον μας.

Στην προσομοίωση από το γενικό λύκειο Καλλιμασιάς επιλέχθηκαν και συμμετείχαν οι μαθήτριες Μαρία – Μιχαέλα Γερασίμου και Μαρία Σωζοπούλου και οι μαθητές Στέφανος – Μάριος Γαρρής και Δημήτρης Ψαρούδης. Η καθηγήτρια που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, από την άνοιξη 2018 ήταν η κα Πολυξένη Βαράκλα και συνοδός ήταν ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Κουφούδης.

Όλοι οι μαθητές ανέπτυξαν την ρητορική τους ικανότητα, αλλά και την τεκμηρίωση ιδεών με επιχειρηματολογία. Καλλιέργησαν σεβασμό για το συνομιλητή και κατανόησαν τις βασικές αρχές του δομημένου διαλόγου. Είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με συνομήλικούς τους από πολλές περιοχές της χώρας και να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. σήμερα. Εκπροσώπησαν τους ρόλους τους με επιτυχία και πρότειναν με δυναμικό τρόπο ολοκληρωμένες λύσεις, αλλά και όπου χρειαζόταν συμβιβαστικές προτάσεις, που βοήθησαν σημαντικά στην διεξαγωγή του διαλόγου και στην παραγωγή τελικών συναινετικών κειμένων από τα δύο όργανα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προπύλαια, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια