Από τύχη την γλύτωσε ο Κουτσοδόντης, Τρίτη συνεχίζεται η δίκη Μερμηγκούση

Το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Κουτσοδόντης «την έβγαλε καθαρή» ήταν εντελώς τυχαίο, αφού η προοριζόμενη για το κεφάλι του κλωτσιά από τον κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, την τελευταία στιγμή δεν βρήκε τον «στόχο», επειδή κάποιοι από τους παριστάμενους τράβηξαν τον δράστη προς τα πίσω.

Στην περιγραφή και στις φράσεις αυτές συνοψίζεται και αποτυπώνεται πλήρως η βαρβαρότητα, με την οποία ο δις καταδικασθείς για ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις κατά προσφύγων και κατά του διευθυντή του astraparis.gr κ. Γιάννη Στεβή, επιτέθηκε κατά του κ. Κουτσοδόντη στις 6 Ιουνίου 2016, στον καταυλισμό της Σούδας.

Στην ακροαματική διαδικασία, που ξεκίνησε περί τις 11 το πρωί της Δευτέρας, 8 Απριλίου 2019, στο μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου και η οποία διεκόπη λόγω παρελεύσεως του ωραρίου της γραμματέως και θα συνεχισθεί στις 9.30 το πρωί της Τρίτης 9 Απριλίου 2019, ο εκτάκτως κληθείς ως μάρτυρας δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τζούμας ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός και απολύτως σαφής από τι γλύτωσε ο κ. Κουτσοδόντης.

Αυτό που θα θυμάμαι για όλη μου την ζωή, είπε χαρακτηριστικά, είναι η κλωτσιά προς το κεφάλι του Κουτσοδόντη, που τελικά και εντελώς τυχαία τον βρήκε ξυστά. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε υποστεί τουλάχιστον βαρύτατο τραυματισμό, περιγράφοντας συνάμα με γλαφυρό τρόπο τον πληθωρικό σωματότυπο του κατηγορουμένου.

Ο μάρτυρας απέδωσε αρχηγικό ρόλο στον κ. Μερμηγκούση, τονίζοντας αρκετές φορές ότι ήταν παρών σε όλα τα επεισόδια, στο λιμάνι, στην πλατεία και στο δημαρχείο, στην Σούδα, τα ενορχήστρωνε και ήταν αυτό που με απλά λόγια λέμε αρχηγός.

Κι όλα αυτά τα έκανε, πρόσθεσε, για λόγους ιδεολογικούς, ήταν κατά των προσφύγων και μεταναστών, αναφέροντας μια χαρακτηριστική φράση του κατηγορουμένου προς τους τότε αστυνομικό διευθυντή και λιμενάρχη Χίου, τον Απρίλιο του 2016, στα γεγονότα του λιμανιού της Χίου: «Ή θα καθαρίσετε εσείς ή θα καθαρίσουμε εμείς», εννοώντας να διώξουν τους πρόσφυγες από τον χώρο του λιμανιού.

Στη μονίμως επιθετική συμπεριφορά του κατηγορουμένου και τη παρουσία και δράση του σε πλείστα όσα περιστατικά, αναφέρθηκε ο κ. Κουτσοδόντης, αναφέροντας – μεταξύ τούτων – την επίθεση σε νεαρό πρόσφυγα εκείνη την ημέρα στην Σούδα, την καταβροχή προσφύγων με μάνικα της πυροσβεστικής, καθώς και στις λεκτικές επιθέσεις σε άλλους πολίτες. Επίσης, στην επίθεση κατά του κ. Στεβή και κατά των προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2017, πίσω από το δημαρχείο της Χίου.

Υπήρξε δε το περιστατικό αυτό και η επακολουθήσασα καταδίκη του κατηγορουμένου όπως επισημάνθηκε και από τους μάρτυρες, το καταλυτικό γεγονός για να σταματήσει η φανερή δράση του κατά προσφύγων και πολιτών.

Η μάρτυς κατηγορίας κ. Χριστίνα Σπύρου περιέγραψε την επίθεση κατά του κ. Κουτσοδόντη, πέφτοντας πάνω του και κτυπώντας τον με το χέρι στο κεφάλι, ενώ η ίδια είχε παρέμβει στην προηγηθείσα επίθεση κατά νεαρού πρόσφυγα, απευθύνοντας στον κατηγορούμενο την ερώτηση «τι κάνεις εκεί».

Η ίδια μάρτυς κατέθεσε ότι ήταν εμφανής και πρωταγωνιστική η παρουσία του κατηγορουμένου σε όλα τα επεισόδια και σε όλες τις συγκεντρώσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών, στο δημαρχείο και στη πλατεία, στο λιμάνι και στον καταυλισμό της Σούδας και τον Ιούνιο του 2016 και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κας Σπύρου το δικαστήριο διέκοψε για τις 9.30 το πρωί της Τρίτης, με εξέταση ενός ακόμα μάρτυρα κατηγορίας, καθώς και των μαρτύρων υπεράσπισης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια