Αποχωρούν σταδιακά τα ΜΑΤ, σε αδιέξοδο αλλά αμετανόητη η κυβέρνηση

Υποχωρεί ατάκτως η κυβέρνηση ύστερα από τον γενικό ξεσηκωμό και το χάος που δημιούργησε σε Χίο και Λέσβο με την απόβαση των ΜΑΤ, τον αυταρχισμό, και την άγρια καταστολή.

Μετατρέποντας τα νησιά σε εμπόλεμη ζώνη, η κυβέρνηση χωρίς κανένα σχεδιασμό,  πατώντας πάνω στην αντιδημοκρατική επίταξη και στηριζόμενη στην επιβολή της από τα ΜΑΤ, δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από τη δυναμική αντίσταση των νησιωτών κια αναγκάζεται σε τακτική υποχώρηση.

Την σταδιακή αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Χίο και τη Λέσβο το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2020, διέρευσε το Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης.

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι: «τα ΜΑΤ αποσύρονται από τα νησιά, διότι ολοκληρώθηκε το έργο για το οποίο είχαν κληθεί, δηλαδή να προστατεύσουν την άφιξη των μηχανημάτων εκεί». Το μήνυμα, κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι «δεν κάνουμε πίσω, το έργο θα ολοκληρωθεί. Τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν εκεί. Και αν χρειαστεί μετά, όταν θα αρχίσει να υλοποιείται το έργο, προστασία από την αστυνομία, οι δυνάμεις θα επανέλθουν». Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, ο πρωθυπουργός θα στείλει σαφές μήνυμα: «Δεν οπισθοχωρούμε, συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας».

Οι παραπάνω δηλώσεις σε καμιά περίπτωση δεν δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει νερό στο κρασί της αλλά αντίθετα συναινούν στο  προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση, μετά τη γενική κατακραυγή και την πανελλαδική προβολή και κατόπιν να επανέλθει. Μάλιστα προκειμένου επικοινωνιακά να το πετύχει αυτό δνε αποκλείονται αύριο να ανακοινωθούν και ονόματα υπουργών που θα παίξουν τον ρόλο της… Ιφιγένειας.

Παραμένει προκλητικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την ίδια ώρα επιμένει σε ανεκδιήγητες δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αναδιπλώνεται  καλώντας σε διάλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτή τη φορά δεν συνέδεσε την αναγκαιότητα των κλειστών κέντρων με τον κορωνοϊο, αλλά με δηλώσεις του συνεχάρει τα ΜΑΤ για την… αυτοσυγκράτηση τους απένατι στους πολίτες. «Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ», κατέληξε.

Ολοκληρώνοντας ανακοίνωσε τη σταδιακή αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεσων, «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο».

Σύσκεψη την Πέμπτη στο Μαξίμου

η αποτίμηση της κατάστασης έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Μαξίμου  υπό τον Πρωθυπουργό, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.
Εκεί αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και το κάλεσμα του Πρωθυπουργού για νέα σύκεψη στο μαξίμου στος 17.00 στης Πέμπτης με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.

 

 

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια