Αποδίδει το σαφάρι της ΔΕΥΑΧ για τις οφειλές

Θετικά αποτελέσματα για το ταμείο έφερε η πρόσφατη επιχείρηση της ΔΕΥΑΧ για την είσπραξη χρεών από λογαριασμούς μεγάλων οφειλετών.

Ξενοδοχεία, σχολεία, στρατός, ακόμα και ο δήμος Χίου ως διάδοχος των χρεών περιφερειακών πρώην δήμων, όπως του Αγίου Μηνά και της Ομηρούπολης που χρόνια επιβίωναν εισπράττοντας από τους δημότες τα τέλη αποχέτευσης χωρίς να τα αποδίδουν στην ΔΕΥΑΧ αλλά και οι κάτοικοι δημοτικών ενοτήτων που είχαν να πληρώσουν επί χρόνια, μπαίνουν πλέον ο ένας μετά τον άλλον σε καθεστώς ρύθμισης, αποφέροντας μέχρι σήμερα στα ταμεία της επιχείρησης πάνω από 800.000 ευρώ από ένα σύνολο ανείσπρακτων που ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ!

Αύξηση των κυβικών στην ύδρευση και μειώσεις τιμών στην άρδευση

Γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά ως φάνηκε και στην έμμεση μείωση των τελών ύδρευσης που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία την Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015, το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δ,Σ. της ΔΕΥΑΧ για τους κατοίκους χωριών με αυτόνομα δίκτυα ύδρευσης μέσω της αύξησης των κυβικών που αντιστοιχούν στο πάγιο, αλλά και στην άμεση μείωση κατά 50% της τιμής του νερού ανά κυβικό σε επαγγελματίες αγρότες που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους με νερό από τα φράγματα Ζυφιά, Πιτυούς και Κατράρη.

Έτσι, λοιπόν, όπως γράψαμε και στην χθεσινή μας ανάρτηση, τα κυβικά νερού από 1.1 .2016 που αντιστοιχούν στην πάγια κατανάλωση στα χωριά των δημοτικών ενοτήτων Καρδαμύλων και Ομηρούπολης (Καρυές, Συκιάδα, Λαγκάδα, Αυγώνυμα, Ανάβατο, Πιτυός, Καρδάμυλα), καθώς και στη Βολισσό, ανεβαίνουν στα 90 από 60 που ίσχυε, ενώ οι επαγγελματίες αγρότες που αρδεύουν από τα παραπάνω φράγματα θα χρεώνονται 0,15 ευρώ το κυβικό από 0,30 ευρώ που πλήρωναν.

Να σημειωθεί ότι στα υπόλοιπά χωριά των περιοχών αυτών τα κυβικά της πρώτης κλίμακας είναι ήδη στα 180.

Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση

Πάντως, από την πλευρά της η κα Κλαίρη Κωστάλα, εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση, καταψήφισε την πρόταση, ζητώντας την αύξηση της ποσότητας νερού και στους κατοίκους της πόλης, προκειμένου – όπως είπε – να τύχουν και αυτοί ανάλογης ελάφρυνσης.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το συμβούλιο με την αιτιολογία ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ωφελούσε μόλις το 6% των καταναλωτών που υπερβαίνουν την πάγια κατανάλωση των δέκα κυβικών μέτρων το δίμηνο μιας και το υπόλοιπο 94% αρκείται σε αυτή την ποσότητα.