Οι αποκλεισμένοι του Παρθένη

Τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις μιας μελέτης που συντάχθηκε με πρότυπα του προηγούμενου… αιώνα έφερε στο προσκήνιο η ειδική συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Χίου για τον Παρθένη και το πρώτο τμήμα του περιφερειακού δρόμου της πόλης της Χίου.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, ο δρόμος όχι μόνο σκεπάζει το ποτάμι αλλά ουσιαστικά κόβει την ευρύτερη περιοχή στα δύο και κυρίως αφήνει χωρίς πρόσβαση στα ίδια τους τα σπίτια τρεις οικογένειες στη νότια πλευρά και σύμφωνα με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Χίου κ. Λευτέρη Παπαλάνη δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα σε μία ακόμα οικογένεια στη βόρεια κοίτη.

«Πρόθεση μας είναι να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα είτε στα στενά πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που έχει ενταχθεί το έργο, είτε εκτός από αυτό», επεσήμανε ο κ. Παπαλάνης, φανερά προβληματισμένος, αφού είχε ακούσει τις αναφορές των περιοίκων στα προβλήματα πρόσβασης που προκαλεί το έργο.

parthenis sim

Με ελικόπτερο η πρόσβαση στα σπίτια μας!

«Σε εμάς αφήνει μόνο την επιλογή της πρόσβασης με ελικόπτερο», τόνισε χαρακτηριστικά δικηγόρος που κλήθηκε από τον ιδιοκτήτη οικίας στη περιοχή κ. Θεοφάνη Ζανάρα, ώστε να υπερασπιστεί – και με προσφυγή αν χρειαστεί – το δικαίωμά του να μπορεί να χρησιμοποιεί το σπίτι του.

Ανάλογες ήταν και οι ενστάσεις του κ. Κωνσταντίνου Ανδρεάδη που παρότι αρχιτέκτονας μηχανικός σε δημόσια θέση ούτε και αυτός είχε υπόψη τις διαστάσεις του προβλήματος, όταν αποφάσιζε να χτίσει το σπίτι του στη περιοχή.

«Τώρα, χάνω την πρόσβαση στο γκαράζ μου», περιέγραψε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η μελέτη ουσιαστικά δεν έλαβε καθόλου υπόψη τα σπίτια και τους κατοίκους στην περιοχή.

Γεγονός που έγινε απόλυτα κατανοητό και από τη τοποθέτηση του κ. Τέλη Τύμπα, εκπροσώπου της Χιακής Συμπολιτείας στο τοπικό συμβούλιο της πόλης Χίου.

parthenis sim 1

Αγνοήθηκε παντελώς ότι εκεί είναι το ποτάμι

Με συγκεκριμένες αναφορές ουσιαστικά αποδόμησε τόσο την τεχνική μελέτη, όσο και την μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους, που την συνοδεύει και παρουσιάζοντας ορισμένα «ενδεικτικά» όπως είπε σημεία, έδειξε ότι οι όποιοι υπολογισμοί για τον θόρυβο έγιναν με μαθηματικά μοντέλα και όρους των αρχών της δεκαετίας του ’90, ενώ δεν υπολογίστηκε καθόλου το ύψος του δρόμου που τώρα φτάνει τα 2 έως και 2,5 μέτρα. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η μελέτη ουσιαστικά «δεν είδε καθόλου το ποτάμι», αφού οι αναφορές που κάνουν οι μελετητές σε αυτό δεν ξεπερνούν τις δύο παραγράφους!

Ακόμα ένα σημείο που διαπίστωσε είναι ότι αντίθετα η περιοχή περιγράφεται ως χωράφια με ελιές και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα…

«Βεβαίως, τώρα πλέον είναι αργά και πολύ δύσκολα να γίνει έστω και η παραμικρή βελτίωση, αφού το χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει. Είναι, πάντως, ιδιαίτερα κρίσιμο και χρήσιμο να κάνουμε τη κουβέντα αυτή, ώστε ανάλογα λάθη να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον» τόνισε ο κ. Τύμπας, κερδίζοντας την επιδοκιμασία των παρευρισκομένων.

parthenis 13

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ