Αποκλείστηκαν από τα self test αυτοαπασχολούμενοι και φαρμακοποιοί

Η προχειρότητα και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά από το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου 2021, με τη διάθεση των self test σε εργαζόμενους.

Η πλατφόρμα όντως είχε ανοίξει από το πρωί της ίδιας μέρας και οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών, εστίαση, μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, μπορούσαν να προμηθευτούν το τεστ.

Αντιθέτως όσοι αυτοαπασχολούμενοι πήγαν στα φαρμακεία το πρωί της Δευτέρας για να παραλάβουν το τεστ τους, αφού είχαν την εντύπωση λειτουργώντας με τη λογική ότι κι  εκείνοι θα ήταν δικαιούχοι, έμαθαν ότι είχαν μείνει εκτός, όπως άλλωστε και οι φαρμακοποιοί(;).

Προφανώς για την πολιτεία όταν περιγράφονται καταστήματα στα κατάστιχα τους υπάρχου μόνο εκείνα των μεγάλων αλυσίδων στα οποία απασχολούνται μόνο υπάλληλοι και όχι οι ιδιοκτήτες.

 

Η ΚΥΑ

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε και περιέχει τον ”οδικό χάρτη” με 18 οδηγίες για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: « εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος…»

 

Για γέλια και για κλάματα

Ωστόσο μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν έχει εκδοθεί καμία διευκρινιστική εγκύκλιος και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών καταστημάτων βρίσκονται στον αέρα, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν.

Για να λάβει κάποιος το self test θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που δεν ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, οι ίδιοι ακόμη και αν εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπεται να το κάνουν.

Ακόμη δε κι αν οι αυτοπασχολούμενοι με «ατομική ευθύνη» κατά την προσφιλή έκφραση των κυβερνώντων, αγοράσουν από τα φαρμακεία τα τεστ ταχείας δοκιμής με επίχρισμα σάλιου, που διατίθενται προς πώληση, δεν θα μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του υπουργείου, αφού το σύστημα δεν δέχεται τα ΑΜΚΑ των αυτοαπασχολούμενων.

Συνοψίζοντας για τους «εγκέφαλους» της κυβέρνησης ο κορονοϊός κολλά μόνο από τους εργαζόμενους, για αυτό και εκείνοι ελέγχονται, δεν κολλά από τους αυτοαπασχολούμενους ούτε και τους φαρμακοποιούς για αυτό και οι τελευταίοι με ατομική τους ευθύνη θα περιμένουν να εκδοθούν οι… διευκρινιστικές εγκύκλιοι.