Απομακρύνονται σταδιακά οι σκηνές από τον Κήπο

Άρχισε με εντατικούς ρυθμούς η απομάκρυνση των σκηνών από τον δημοτικό κήπο και η σταδιακή απελευθέρωση και απόδοσή του στην καθημερινότητα της πόλης, αφού – άλλωστε – η παραμονή προσφύγων και μεταναστών την περίοδο του χειμώνα σε αυτό τον χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όλο το καλοκαίρι ο δημοτικός κήπος με την ευθύνη του δήμου Χίου, της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της επιτροπής αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;», εθελοντικών οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Προσέφερε – κατ΄  ανάγκην – μια κατά το δυνατόν στοιχειώδη διαβίωση για τις ελάχιστες ημέρες, συνήθως δύο ή το πολύ τρεις, που οι πρόσφυγες παρέμεναν στη Χίο έως ότου αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα.

metanastes_kipos4

Η απομάκρυνση των σκηνών από τον Κήπο, που ξεκίνησε μετά την λειτουργία του καταυλισμού στη Σούδα και τώρα επιταχύνεται, γίνεται από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και όλος ο εξοπλισμός αποθηκεύεται στον χώρο του CINE ΚΗΠΟΣ, για χρήση σε επόμενη τυχόν έκτακτη κατάσταση.

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιώργος Καραμανής έως τα μέσα της εβδομάδος θα έχουν απομακρυνθεί όλες οι σκηνές και ο Κήπος θα επανέλθει στους κανονικούς καθημερινούς ρυθμούς του.

Προσθέτει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται προσωρινά στον καταυλισμό της Σούδας, ενώ αν παραστεί ανάγκη μπορεί να ανοίξει το ΔΗΠΕΘΕ. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραμένει ανοικτό το θέμα της διερεύνησης για χρήση και του εκθεσιακού κέντρου «Καλουτάς».

metanastes_kipos3