Αποσυμφόρηση οι δήμαρχοι, επέκταση ο Μουζάλας

Μίλησαν οι δήμαρχοι του Αιγαίου, είπαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιέγραψαν τις απάνθρωπες πολλές φορές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες στις δομές, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες, στην οικονομία και στον τουρισμό, αλλά οι τέσσερις ώρες δεν ήταν αρκετές για να μετακινήσουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα από την θέση του για επέκταση των δομών φιλοξενίας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου 2017 οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου, (Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου) μίλησαν ενώπιον της επιτροπής της Βουλής για το μεταναστευτικό. Περιέγραψαν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις προσπαθώντας ακόμη και να ενημερώσουν τους βουλευτές που μπορεί να ακούν χρόνια τώρα για μεταναστευτικό και προσφυγικό, αλλά ως φάνηκε οι γνώσεις τους περιορίζονται μόνο σε αυτό.

Ιδιαίτερα παραστατικός ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός έβαλε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, μίλησε για τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες για τη βραδύτητα στην καταγραφή και εξέταση των αιτήσεων ασύλου κ.λπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες και που αυτά αυξάνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Ιδιαίτερα στάθηκε στη μη υλοποίηση από την πλευρά της χώρας μας του βασικού κομματιού της συμφωνίας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που δεν παίρνουν άσυλο. Όπως χαρακτηριστικά είπε είναι απειροελάχιστος ο αριθμός εκείνων που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από τη χώρα μας σε σχέση με εκείνους που έχουν έρθει.

Αποσυμφόρηση από τη μια επέκταση από την άλλη

Όλοι οι δήμαρχοι στην συνεδρίαση της επιτροπής που διήρκεσε τέσσερις ώρες, επέμειναν σταθερά στην άποψη για αποσυμφόρηση των νησιών, μη επέκταση των υπαρχουσών δομών και βέβαια απόρριψη του σχεδίου περί πλωτών μέσων φιλοξενίας.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο κ. Μουζάλας φάνηκε αμετακίνητος στην άποψη που εξέφρασε την προηγούμενη ημέρα για επέκταση των δομών ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους δημάρχους: «βοηθήστε μας να μην γίνουν τα νησιά κολαστήρια αθώων ψυχών».

Υπενθυμίζουμε πως στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην 1η Νοεμβρίου 2017 ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για αύξηση της χωρητικότητας της ΒΙΑΛ από 900 σε 1300 άτομα και αντίστοιχα νούμερα για Λέσβο και Σάμο.

Σχόλια