Απόσυρση της πρότασης Μηταράκη για δημιουργία υπερδομής ζητούν οι 4 αντιπεριφερειάρχες Χίου

Να εφαρμόσει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Πρωτοδικείου  για απόδοση του ακινήτου της ΒΙΑΛ στον Δήμο Χίου και να κλείσει τη δομή, ζητούν με κοινή επιστολή τους στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη οι αντιπεριφερειάρχες Χίου κ.κ Παντελής Μπουγδάνος, Παντελής Βρουλής, Νικόλαος Νύκτας και Στυλιανός Καμπούρης.

Οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Χίου κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στη λογική των αποφάσεων και των δημοτικού συμβουλίου Χίου που έχουν προηγηθεί, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα, τονίζουν στον υπουργό ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η απόφαση και αφού με την πολιτική του υπουργείου έχουν ελεγχθεί οι προσφυγικές ροές μπορεί να αποσύρει την πρόταση του για δημιουργία νέας κλειστής υπερδομής φιλοξενίας.

Μάλιστα επισημαίνουν στον κ. Μηταράκη ότι είναι ευκαιρία να αποσυμφορηθεί το νησί, να κλείσει η ΒΙΑΛ και να λειτουργεί πλέον στη Χίο ένας χώρος καταγραφής μικρού αριθμού προσφύγων μεταναστών, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί και ο ίδιος προεκλογικά..

Αναλυτικά η επιστολή:

“Την ευκαιρία να μετουσιώσει σε πράξη τις προσωπικές του δεσμεύσεις για αποδέσμευση της ΒΙΑΛ, του Χαλκειούς και των Καμποχώρων από το βραχνά του μεταναστευτικού παρέχει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Η ικανότητα της χώρας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, να φυλάσσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και τα θαλάσσια σύνορα της, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του κ. Μηταράκη πως μέχρι το Πάσχα θα επιτύχει την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης που τη χωρίζει από τις επιβαρυμένες νησιωτικές κοινωνίες.

Με αποβεβαρημένη τη Χίο και συνέχιση της επιτυχημένης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων απομακρύνεται οριστικά η ανάγκη δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και μια μικρή, διαχειρίσιμη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης καλύπτει πια τις ανάγκες που τυχόν παρουσιαστούν. Η Χίος έτσι ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, υποχρεωμένη να ρυθμίζει τις προτεραιότητες της από την κατά περίοδο εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, η κοινωνική ηρεμία αποκαθίσταται και ο τόπος μας απερίσπαστα μπορεί να σχεδιάσει το αύριο του.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ΒΙΑΛ, αποδεικνύοντας έμπρακτα και το σεβασμό στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και την αληθινή βούληση του να τελειώσει το μαρτύριο του Χαλκειούς. Να  υλοποιήσει τη δέσμευση του για πλήρη αποσυμφόρηση, να αποσύρει, ως μη πλέον απαραίτητο, την αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέας υπερδομής μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, δημιουργώντας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις συνθήκες αποκλειστικά και εκτός κατοικημένης περιοχής και λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη της Χίου περιορισμένου κατάλληλου χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών και πρωτίστως η έγνοια διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων στην ευαίσθητη ζώνη της παραμεθορίου παρέχουν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη ΒΙΑΛ και το ανοιχτό μέτωπο με την κοινωνία του νησιού.

Τα αναμένουμε”.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια