Αποθετήριο φωτογραφιών στη Βιβλιοθήκη

Του Παύλου Καλογεράκη

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης «Κοραής», έλαβε πρόσφατα μια σημαντική απόφαση. Αποφάσισε να δημιουργηθεί στην Βιβλιοθήκη ένα αποθετήριο φωτογραφιών κάθε μορφής που έχουν σχέση με την Χίο και τους ανθρώπους της, αλλά και για τους Χιώτες όπου Γης. Δηλαδή φωτογραφίες σε χαρτί ή ηλεκτρονικές ή σε φωτοτυπία, μαυρόασπρες ή έγχρωμες. Φωτογραφίες που αφορούν ιστορικά αλλά και οικογενειακά γεγονότα. Φωτογραφίες με εικόνες ή τοπία της Χίου και Χιώτες, εμπορικά καταστήματα, αγροκτήματα ή φωτογραφίες με γεωργικές εργασίες σε εκδρομές κλπ. Έγινε  λοιπόν το σχετικό προσκλητήριο προς όλους για αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε ότι πολλοί θα ανταποκριθούν σ΄ αυτό. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση οι φωτογραφίες δεν θα κατακρατούνται. Θα φωτοτυπούνται ή θα φωτογραφίζονται και θα αποδίδονται αμέσως. Μπορείτε να τις στέλνετε και σε ηλεκτρονική μορφή στο info@koraeslibrary,gr

Ο λόγος της πρόσκλησης είναι απλός: με το πέρασμα του χρόνου οι φωτογραφίες  ξεχνιούνται και αργά ή γρήγορα χάνονται. Η κάθε επόμενη γενιά  δεν είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζει με την ίδια θέρμη την αξία μιας φωτογραφίας. Επίσης, οι φωτογραφίες χωρίς την ανάλογη φροντίδα καταστρέφονται εάν δεν χάνονται.  Έτσι όμως χάνεται δια παντός και ένα μέρος της ιστορίας μας που περιέχει πολύ σημαντικά κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Οι συμπολίτες μας που έχουν την ευαισθησία αναζήτησης και συλλογής αυτών των φωτογραφιών μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του στόχου. Ο αξιόλογος αυτός ιστορικός  θησαυρός όσο παραμένει κρυφός ή δεσμευμένος δεν μπορεί να καρποφορήσει. Όμως με τη λειτουργία του αποθετηρίου φωτογραφιών στην Βιβλιοθήκη, πολλοί θα είναι εκείνοι οι ερευνητές, ίσως και μετά από πολλά – πολλά χρόνια,  μέσω μιας φωτογραφίας θα μπορέσουν να αναδείξουν μια ιστορική πτυχή του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι χρήσιμη μια επικοινωνία με την Βιβλιοθήκη είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό τρόπο για να καταστήσετε τις φωτογραφίες είτε είναι της  οικογένειάς σας, είτε γενικότερου ενδιαφέροντος,  αθάνατες!!