«Απόβαση» φιλόζωων σε βραχονησίδα της Χίου: Διέσωσαν εγκαταλελειμμένα σκυλιά

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ταξίδεψαν σε μια βραχονησίδα στο ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να «διορθώσουν» ένα μεγάλο ανθρώπινο λάθος.

Εκεί, σε ένα ακατοίκητο μικρό νησάκι λίγο έξω από τη Χίο, κάποιοι εγκατέλειψαν πολλά σκυλιά, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους και στη διαρκή αγωνιώδη αναζήτηση τροφής και νερού.

Τα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Alma Libre ξέρουν πολύ καλά από διασώσεις ζώων, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, όπου επιλαμβάνονται στην Αττική σε πάρα πολλά περιστατικά, συνήθως με εγκλωβισμούς αδέσποτων σκυλιών και γατιών.

Αυτή τη φορά, όμως, η αποστολή ήταν διαφορετική. Τα τρία μέλη της Alma Libre Hellenic Animal Rescue και ακόμα 4 άτομα από τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις της Χίου έκαναν «απόβαση» στη βραχονησίδα με τον εξοπλισμό τους.

«Αυτή τη φορά θα δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο των ανθρώπων» είπαν μεταξύ τους, και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες άρχισαν να τα «συλλαμβάνουν», ένα-ένα, διασώζοντάς τα ουσιαστικά από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν η πείνα κυριαρχήσει, τα θηλαστικά, παντός είδους, μπορεί να αρχίσουν να τρώνε το ένα το άλλο. Οι φιλόζωοι όμως, πρόλαβαν.

Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία: Εντοπίστηκαν 10 σκυλιά, κι ακόμη δύο που απεβίωσαν πρόσφατα, θύματα αυτής της εγκληματικής παραμέλησης από ασυνείδητους. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές εντόπισαν και μία σκυλίτσα με πέντε κουταβάκια.

«Δώσαμε άμεση προτεραιότητα σε αυτήν τη σκυλίτσα. Καθώς δεν πλησίαζε για κανέναν λόγο, τοποθετήσαμε αυτόματη σκυλοπαγίδα με δόλωμα υψηλής έλξης (ψητό κοτόπουλο) που είχαμε προβλέψει να έχουμε μαζί μας κι απομακρυνθήκαμε. Δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ωστόσο, παρά την προφανή πείνα της. Έτσι τοποθετήσαμε και δεύτερη, μεγαλύτερων διαστάσεων αυτόματη παγίδα, με διαφορετικό δόλωμα. Αυτή τη φορά δελεάστηκε και η παγίδα δούλεψε όπως ήταν σχεδιασμένη. Τη ”μεταγγίσαμε” σε μεγάλο κρέιτ που είχαμε μαζί μας και στη συνέχεια την απομακρύναμε από το σημείο», περιγράφουν οι εθελοντές.

Και συνεχίζουν:

«Χωριστήκαμε σε ομάδες και συνεχίσαμε την έρευνα. Μετά από ώρα εμφανίστηκε μία αγέλη με τρία ακόμα σκυλιά. Γνωρίζοντας τον χώρο, κατευθύνονταν με αυτοπεποίθηση. Τοποθετηθήκαμε σε κατάλληλα σημεία ώστε να τα αποτρέψουμε να απομακρυνθούν και μπορέσαμε να τα στρέψουμε στο ίδιο σημείο από τις οσμές των δολωμάτων. Καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση απόλυτης πείνας, η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη.

»Ήμασταν σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου όταν υπήρξαμε μάρτυρες της πόρτας της παγίδας να πέφτει, ασφαλίζοντας μέσα της ένα ταλαίπωρο πλάσμα. Ο ήχος του κλεισίματος ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας… Ακόμα περισσότερο όταν πλησιάζοντας είδαμε έκπληκτοι και τη δεύτερη παγίδα να έχει ήδη ασφαλίσει μέσα της και το δεύτερο από τα τρία σκυλάκια… Εμφανώς αδυνατισμένα όλα τους, μας κοιτούσαν με εμφανή απορία, χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στα μάτια τους επικρατούσε ο φόβος. Ο φόβος αυτός όμως σύντομα θα σβήσει και τη θέση του θα την πάρει η ελπίδα».

Οι ακτιβιστές θα αποβιβαστούν και σε κοντινές βραχονησίδες, όπου ενδέχεται να υπάρχουν παρατημένα σκυλιά.

Τα ζώα θα μεταφερθούν αμέσως σε κτηνιατρείο, θα στειρωθούν, θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα δοθούν για υιοθεσία από φιλοζωικές.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τους εθελοντές και τους ζητήσαμε να μας σχολιάσουν την τόσο ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση διάσωσης.

Ο εθελοντής Αλέξιος Μαντζώρος δήλωσε τα εξής: «Είναι τρομερά τα όρια της απανθρωπιάς που μπορούν να σπρώξουν κάποιους να καταδικάσουν σε έναν τέτοιο αργό θάνατο αθώα πλάσματα, που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Είναι τρομερό που καλούμαστε να επέμβουμε για κάτι που σε άλλες χώρες θα ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας. Δεν είναι κάτι που το βλέπουμε πρώτη φορά, αλλά είναι θλιβερό ότι αναγκαζόμαστε να το ξαναζήσουμε».

Ο εθελοντής Δημήτρης Γραμματικάκης (εκπαιδευτής σκύλων) δήλωσε: «Συμμετείχα σε μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης ως μέλος της εθελοντικής ομάδας απεγκλωβισμού ζώων Αlma libre, σε δύσκολο πεδίο, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είχε όμως επιτυχημένο τέλος, αφού όλοι οι σκύλοι που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα σε βραχονησίδα κοντά στη Χίο πιάστηκαν και βρίσκονται καθ’ οδόν για τους κτηνιάτρους, ώστε να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και να προωθηθούν για υιοθεσία μέσω εθελοντών από το σωματείο του φιλοζωικού συλλόγου Χίου».

Ο εθελοντής Πέτρος Μπολιεράκης επισήμανε: «Πρώτη φορά επιχείρησα σε ερημική βραχονησίδα. Δύσκολες συνθήκες και ως τοποθεσία και από άποψη καιρού. Ανοιχτός χώρος, δύσβατος, όπου η προσέγγιση των τρομαγμένων σκύλων ήταν, σε περιπτώσεις, πρακτικά ανέφικτη. Η εμπειρία των επικεφαλής και ο κατάλληλος εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την υπομονή και την επιμονή όλης της ομάδας έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, τη διάσωση των σκύλων. Πλέον έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της ανθρωπότητας, από αυτήν της εγκατάλειψης, και να ζήσουν μια όμορφη, χαρούμενη ζωή σε ένα σπίτι, με ανθρώπους που τα σέβονται, τα φροντίζουν, τα αγαπούν! Συγκλονιστική εμπειρία να κουρνιάζουν πέντε κουτάβια στην αγκαλιά σου».

Στην «επιχείρηση» συμμετείχαν επίσης: Κατιάνα Χούλη, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου, Μαρία Ντινιακουδάκη, από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Οινουσσών “Συζώ”, Νίκος και Κούλα από Οινούσσες.

Η συμμετοχή του Φιλοζωικού Συλλόγου Οινουσσών και του δήμου Οινουσσών

Μετά από μια πολύμηνη μάχη που έδωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Οινουσσών σε συνεργασία με τον δήμο Οινουσσών τελικά κατάφεραν να οργανώσουν την αναφερόμενη επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής εγκαταλελειμμένων σκυλιών από βραχονησίδες στις Οινούσσες.

Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι βραχονησίδες είναι δύσκολα προσβάσιμες, με πυκνή χαμηλή βλάστηση, μεγάλης έκτασης και η βοήθεια ελάχιστη, εκτός μερικών εξαιρέσεων.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τέτοια περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.

Για υιοθεσίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Φιλοζωικός-Σύλλογος-Οινουσσών:

https://www.facebook.com/Φιλοζωικός-Σύλλογος-Οινουσσών-Συζώ-106537715025690/

 

ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA.GR