Αποχαιρέτα τους Τρεις Μύλους και το «Στυλιανός»

Στις καλένδες παραπέμπεται το έργο της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στους Τρεις Μύλους του Βροντάδου, προϋπολογισμού περίπου 356.000 ευρώ.

Η αδυναμία παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που επιβάλει την ανάλογη αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές για όλο το λιμανάκι της περιοχής, κάτι – βεβαίως – στερείται παντελώς από την κατασκευή του, οδηγεί και την δημοτική αρχή στην εγκατάλειψη του έργου ανάπλασης.

kaiki 01

Μαζί με το έργο των Τριών Μύλων, που παραπέμπεται στις καλένδες, είναι και το καΐκι «Στυλιανός», που θα το αποτελειώσει η φθορά του χρόνου

Άλλωστε, τα χρονικά περιθώρια είναι – πλέον – τόσο στενά που ακόμη και αν υποτεθεί ότι η ανάλογη υπηρεσία έδινε αύριο την άδειά της να προχωρήσει το έργο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο εργολήπτης κατάφερνε να το παρέδιδε μέχρι τέλος του έτους.

«Οι πιθανότητες πλέον να γίνει το έργο είναι εξαιρετικά μικρές», ομολογεί και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης, χωρίς – όμως – να αποκλείει το ενδεχόμενο το θέμα να απασχολήσει εκ νέου τον δήμο Χίου.

«Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα δοθεί παράταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου, που είναι το “Leader Αλιείας” αλλά και ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα δεχτούν τον χαρακτηρισμό των εργασιών ως “ήσσονος σημασίας”, ώστε να αποφύγουμε τον σκόπελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για όλο το λιμανάκι. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα», κατέληξε ο κ. Γδύσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο, που είχε προτείνει ο δήμος στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Leader Αλιείας, προβλέπει την πλήρη ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου της περιοχής, την αναβάθμιση του ανεμόμυλου, αλλά και την δημιουργία ενός παραδοσιακού καρνάγιου, όπου θα αναβιώνει η τέχνη του καραβομαραγκού και θα επισκευασθεί και θα εγκατασταθεί το καΐκι «Στυλιανός».

miloi_vrontados 03