Απροετοίμαστες οι δομές υγείας της Χίου για τους ελέγχους του κορονοϊού

Απροετοίμαστες σε εξοπλισμό και ενημέρωση του προσωπικού είναι οι δομές υγείας της Χίου (κέντρα υγείας Χίου και Πυργίου και τα τέσσερα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία), που εντάσσονται στον σχεδιασμό διενέργειας test και εν γένει διαχείρισης πιθανών περιστατικών Covid-19, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ αι αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του συγκροτημένου και κοστολογημένου υγειονομικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει εδώ και μήνες εκπονήσει, έχει από πολύ νωρίς και επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη ενεργοποίησης των δομών της ΠΦΥ, η οποία μεταξύ άλλων θα συνέβαλε στον ταχύτερο εντοπισμό κρουσμάτων και την αποφόρτιση των νοσοκομείων.

Παρ’ όλα αυτά, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί από το Υπουργείο και την 2η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) για την κατάλληλη προετοιμασία αυτών των υγειονομικών δομών στη Χίο. Ο εξοπλισμός των ιατρείων με μέσα προφύλαξης και rapid tests είναι ανεπαρκής, ενώ η επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο προς τις δομές αυτές και η εν γένει προετοιμασία του προσωπικού τους για τα νέα καθήκοντα που καλούνται να αναλάβουν είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.

Τονίζουμε, επιπροσθέτως, ότι σε κανένα από τα ιατρεία δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση καθαριότητας μετά την λήξη των προηγούμενων εντός του Ιουλίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού Υγείας προς τον βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι το ζήτημα θα διευθετούνταν άμεσα. Είναι προφανές ότι αυτή η ούτως ή άλλως σοβαρή έλλειψη καθίσταται ακόμα εντονότερη καθώς τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία καλούνται να διαχειριστούν πιθανά περιστατικά covid.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να σταματήσει, επιτέλους, την προσχηματική και επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και να προβεί άμεσα στην υλική, στελεχιακή και διοικητική στήριξη που έχουν ανάγκη οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλα νησιά, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαχείριση της πανδημίας εν όψει των δύσκολων μηνών που ακολουθούν», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Μιχαηλίδη.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια