Απρόβλεπτα και ανεξήγητα έκαψε 5.000 στρ. η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αθωώθηκαν

Παρά την πληθώρα των μαρτύρων, πλέον των είκοσι, ήταν μια από τις ταχύτερες δίκες, αυτή της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου 2018 στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, με συνολικά έξι κατηγορούμενους, στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και εξωτερικούς συνεργάτες της, άπαντες εν τέλει κηρυχθέντες αθώοι.

Η υπόθεση αφορούσε την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου 2014 από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Μελανειός της Χίου, πέρασε όλο το Άγιο Γάλας και κατέληξε στα Νενητούρια, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Χιλιάδες παραγωγικά δέντρα, κυρίως ελιές, κάηκαν και ουδέποτε θα αναγεννηθούν.

Το δικαστήριο απέρριψε την παράσταση πολιτικής αγωγής του μηνυτή Γιάννη Στεβή, παρόλο που αυτός εδήλωσε ότι δεν έχει αστική απαίτηση από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ούτε και επιφύλαξη, αλλά παρίσταται μόνον για την υποστήριξη της κατηγορίας του εξ αμελείας εμπρησμού κ.λπ., που βάρυνε τους έξι κατηγορουμένους.

Κατόπιν τούτου, η διαδικασία εξελίχθηκε ταχύτατα με την εξέταση των μαρτύρων, ενώ ο ίδιος ο μηνυτής και εξετασθείς ως μάρτυρας επεσήμανε στο δικαστήριο ότι έχει πάρα πολλά να καταθέσει και να φωτίσει, αλλά εκ των πραγμάτων δεν κατάφερε.

Φωτογραφίες από την Google παρουσίασε η πυροσβεστική

Στα αξιοσημείωτα της δίκης, ήταν η επιμονή των πυροσβεστικών υπαλλήλων, συνολικά τριών, που εκλήθησαν επειδή στην προηγούμενη δίκη (τον Οκτώβριο, που ανεβλήθη) ο μηνυτής αμφισβήτησε την αξιοπιστία του πορίσματος της Π.Υ., να βλέπουν στην περιοχή του αιολικού πάρκου χαμηλή και ακίνδυνη βλάστηση, ύψους 20 το πολύ 30 εκατοστών, με ασυνέχειες, η οποία όπως υποστήριξαν δεν ήταν ικανή να προκαλέσει την πυρκαγιά από μόνη της. Προς τούτο, κατ΄ αυτούς ένοχα κρίνονται τα φλεγόμενα κομμάτια της ανεμογεννήτριας, τα οποία διασκορπίσθηκαν κι άναψαν άλλες εστίες φωτιάς σε απόσταση από την ανεμογεννήτρια και μάλιστα εκεί που υπήρχε πυκνότερη και υψηλότερη βλάστηση.

Προσεκόμισαν δε οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους φωτογραφίες του χώρου ακόμα και από την… Google, δηλαδή από ψηλά, οι οποίες – όπως είναι λογικό – δεν δείχνουν το ύψος της βλάστησης!

Πολυετής βλάστηση που έφτανε ή και ξεπερνούσε το ένα μέτρο

Αντιθέτως, τόσον ο μηνυτής Γιάννης Στεβής, όσο και οι μάρτυρες κ.κ. Δημήτρης Γαλάτουλας και Κώστας Φραγκομίχαλος τόνισαν ότι η βλάστηση σε όλο το μήκος και πλάτος του αιολικού πάρκου, ακόμα και σε επαφή με την αναφλεγείσα ανεμογεννήτρια, έφτανε ή και ξεπερνούσε σε μερικές περιπτώσεις το ένα μέτρο. Πρόσθεσαν δε ότι ουδέποτε έγινε στο αιολικό πάρκο συστηματική και πλήρης αποψίλωση, που αποτελεί ένα ελάχιστο μέτρο προστασίας της περιοχής σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, κάτι όχι ασυνήθιστο, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο, το 2008 και το 2012, αλλά τις είχαν προλάβει.

Ακόμα και ο μάρτυρας – εργολάβος που είχε προσληφθεί από την εταιρεία να καθαρίσει τον χώρο το καλοκαίρι του 2014, πριν την πυρκαγιά, είπε το γκρέιντερ καθάρισε μόνον την εσωτερική οδοποιία που διατρέχει το αιολικό πάρκο. Σημειώνεται ότι ο ίδιος εργολάβος, πλην – όμως – τούτο δεν κατετέθη στο δικαστήριο, τον Μάιο του 2018 είχε κάνει κυριολεκτικά γυαλί όλη την έκταση κάτω και γύρω από τις ανεμογεννήτριες, παρόλο που τότε αυτές είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και αργότερα αποξηλώθηκαν.

Επιπλέον, από τον μηνυτή είχαν προσκομισθεί και είχαν περιληφθεί στην δικογραφία φωτογραφίες και βίντεο, από εδάφους κι όχι από ψηλά, που δείχνουν θάμνους πολλών ετών και μεγάλου ύψους, γύρω και κάτω από τις ανεμογεννήτριες σε όλη την περιοχή, αποτελώντας – όπως ο ίδιος τόνισε – μιας πρώτης ποιότητας καύσιμη ύλη για να αρπάξει η φωτιά και να απλωθεί και με την βοήθεια των ανέμων.

Το τεχνικό πόρισμα, το απρόβλεπτο και τα αεροπλάνα που πέφτουν

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο ήταν το περίφημο τεχνικό πόρισμα, που στην δίκη του Οκτωβρίου επίσης είχε αμφισβητηθεί και όπως επεσήμανε ο μηνυτής εκπονήθηκε από πέντε μέλη, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναφέροντας χαρακτηριστικά το «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».

Οι μάρτυρες, κυρίως υπάλληλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που εκλήθησαν να εξηγήσουν τα τεχνικά στοιχεία και τις αστοχίες του μηχανισμού και το πώς προκλήθηκε η ανάφλεξη της ανεμογεννήτριας, είπαν ότι δεν λειτούργησε σωστά το αυτόματο αεροδυναμικό φρενάρισμα, ενώ το σύστημα της μηχανικής πέδησης (φρεναρίσματος) ξεκίνησε νωρίς, γρήγορα καταπονήθηκε, υπερθερμάνθηκε κι άρπαξαν όλα φωτιά κι έγιναν στάχτη.

Το γιατί συνέβησαν όλα αυτά, δηλαδή γιατί δεν δόθηκαν από τα ηλεκτρονικά συστήματα οι σωστές εντολές ή οι εντολές, προκειμένου σωστά να λειτουργήσουν τα φρένα (αεροδυναμικά και μηχανικά) ουδείς εκ των μαρτύρων – τεχνικών μπόρεσε με επάρκεια και πειστικότητα να το εξηγήσει. Μίλησαν για κάτι απρόβλεπτο, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν και πέφτουν τα αεροπλάνα (!) και εν ολίγοις επ΄ αυτού, δηλαδή της κακής λειτουργίας ή και αστοχίας, πιθανολόγησαν βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά δεν κατάφεραν να την εξηγήσουν.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είπε ότι δεν αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι κατηγορούμενοι επέδειξαν αμέλεια για την λειτουργία του πάρκου, την συντήρηση των ανεμογεννητριών και την αποψίλωση του χώρου και πρότεινε την απαλλαγή και των έξι κατηγορουμένων, τους οποίους τελικά το δικαστήριο κήρυξε ομοφώνως αθώους.

Ακολουθούν τέσσερις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον Οκτώβριο 2014 με βλάστηση που προφανώς δεν είναι ύψους 20 εκατοστών

Κι άλλες τέσσερις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον Μάιο 2018 που ο χώρος γύρω και κάτω από τις ανεμογεννήτριες είχε γίνει γυαλί

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια