Αρακάς λαδερός με εσάνς ούζου

Λίγο πριν την Τσικνοπέμπτη ας φάμε και τίποτα άλλο εκτός από κρέας. Αυτή είναι η σκέψη και η πρόταση για σήμερα είναι ο λαδερός αρακάς.

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος (περίπου 2 κιλά ακαθάριστος) ή κατεψυγμένος
  • 170 ml ελαιόλαδο (λίγο λιγότερο από 1 φλιτζάνι)
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, προτιμάμε βιολογικά, σε κυβάκια
  • 2 – 3 μέτριες πατάτες, σε κυβάκια των 2 – 3 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος (νεωτεριστική προσθήκη στον λαδερό αρακά, που όμως δίνει μια ταιριαστή, ουζάτη νότα στο φαγητό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε και τον πελτέ, και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε 300 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα, και να εξατμιστούν τα υγρά. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τον αρακά για περίπου 3 – 4 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες και τα καρότα, όταν είναι έτοιμα, και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί, για περίπου 1 λεπτό, να ενωθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε τον αρακά να κρυώσει και τον σερβίρουμε συνοδεία πικάντικης φέτας ή με γιαούρτι ανακατεμένο με ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο, και με ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια