Άρχισαν πάλι οι μαζικές αφίξεις προσφύγων;

Ως ημέρα που χαρακτηρίζεται από τις πλέον μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, εδώ και μήνες, καταγράφεται η Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017.

Συνολικά, σε τρία διαφορετικά περιστατικά έφτασαν στο νησί 145 άτομα. Οι 18 λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Παναγιά Οινουσσών, όπου και συνελήφθη ένας 37χρονος Τούρκος διακινητής και οι 127 σε άλλα δύο περιστατικά στην θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, όπου εντοπίσθηκαν δύο βάρκες και έγινε διάσωση από το σκάφος 611 του λιμενικού Χίου και το ρουμανικό σκάφος της Frontex.

Τα δύο σκάφη μπήκαν στο λιμάνι της Χίου περί τις 12 το μεσημέρι και αποβίβασαν τους 127 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων είναι από την Συρία και το Ιράκ, όπως οι ίδιοι δήλωναν.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσά τους υπήρχε μεγάλος αριθμός γυναικών και μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μετά από μακρά περίοδο κακοκαιρίας, είναι ένα στοιχείο που συνηγορεί στην μαζική είσοδο. Όμως, πιθανόν να μην είναι μόνον αυτό, αλλά ενδεχομένως μνα παίζει ρόλο η χαλάρωση από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις δύο βάρκες στην νησίδα Πάσπαργος, ειδοποιήθηκε εγκαίρως και ενώ οι βάρκες ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακτοφυλακή.

Ωστόσο, το τουρκικό σκάφος που έφτασε φαίνεται ότι δεν κατάφερε να σταματήσει τις δύο βάρκες, οι οποίες εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθησε διάσωση από το ελληνικό σκάφος 611 και το σκάφος της Frontex.

DSC_0002 prosfiges lim_0010 prosfiges_0022 prosfiges_0024 prosfiges_0029 prosfiges_0033 prosfiges_0042

Σχόλια