Αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την προσεχή Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις αιτήσεις για το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ν.4320/2015, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν υποβλήθηκαν συνολικά 300.226 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 633.288 άτομα.

Όπως αναφέρθηκε, από τις 90.015 αιτήσεις που αφορούσαν το ενοίκιο, 66.442 πληρούν τα κριτήρια, 30.575 είναι οι τελικοί δικαιούχοι, ενώ το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων είναι 87.541.

Όσον αφορά την παροχή ρεύματος και την επανασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις και από τις 89.288 που πληρούν τα κριτήρια όλες εγκρίθηκαν ως τελικοί δικαιούχοι, με το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων να είναι 212.216.

Σχετικά με τη σίτιση υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις. Από αυτές πληρούν τα κριτήρια οι 233.198, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι είναι 145.359 με το σύνολο των ατόμων των οικογενειών των δικαιούχων να είναι 349.826.

Πώς θα πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν σε δύο ιστοσελίδες – εισόδους στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποστήριξης που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ: την ιστοσελίδα του Υπουργείου www.ypakp.gr και την ιστοσελίδα www.anthropocrisis.gr .

Θα  χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς TAXIS (τον ίδιο με τον οποίο υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους), θα εισέλθουν στο σύστημα, θα υποβάλουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν και θα βρουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους.

Εναλλακτικά, θα μπορούν να πάνε στα ΚΕΠ  τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ότι μέσω αυτών επιθυμούν να εξυπηρετηθούν – ΚΕΠ Διεκπεραίωσης. Θα υπάρχουν αναρτημένοι πίνακες με τα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν τον αριθμό της αίτησής τους.

Όσοι και όσες θεωρούν ότι δεν εγκρίθηκε η αίτησή τους εκ λάθους, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις  επανεξέτασης υποχρεωτικά στα ΚΕΠ, επισυνάπτοντας όσα δικαιολογητικά θεωρούν ότι υποστηρίζουν το αίτημά τους. Η υποβολή τέτοιων αιτημάτων θα γίνεται δεκτή αυστηρά μέχρι και την Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015.

Η υλοποίηση του προγράμματος

Για τη διανομή των καρτών σίτισης υπολογίζεται ότι μέχρι 15 Ιουλίου 2015 θα έχουν παραδοθεί στα ΚΕΠ για να ξεκινήσει η διανομή τους.

Οι ωφελούμενοι από την δωρεάν παροχή ρεύματος θα μπορούν να δουν τη διαφορά από τον επόμενο λογαριασμό τους στη ΔΕΗ ή όποιον άλλο πάροχο έχουν.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο Taxis, είτε την ανανέωση της ισχύουσας μίσθωσης είτε τη σύναψη νέας. Στη συνέχεια, θα πρέπει και πάλι να μπουν στις σχετικές ιστοσελίδες:www.ypakp.gr  ή  www.anthropocris.gr, όπου θα υπάρχει ειδική σελίδα για τις μισθώσεις και θα εισάγουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης, με τη σειρά του και με τους δικούς του κωδικούς Taxis, θα μπαίνει στην  ίδια εφαρμογή για να δηλώσει τον ΑΦΜ του ενοικιαστή και τον ΙΒΑΝ του δικού του λογαριασμού  σε τράπεζα, όπου θα πιστώνεται το μηνιαίο επίδομα για λογαριασμό του ενοικιαστή – δικαιούχου.