Ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια για τις αιτήσεις του «εξοικονομώ», λέει το ΤΕΕ

Ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 για το Β.Α. Αιγαίο το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ», πλην – όμως – ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι οι τυχεροί οι οποίοι θα προλάβουν να υποβάλουν αίτηση, όπως επισημαίνει η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, τονίζει ότι το χρονικό διάστημα υποβολής για όλο το Β.Α. Αιγαίο θα είναι της τάξης των 30 λεπτών, όταν ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υποβολή των δικαιολογητικών στο σύστημα είναι 18 έως 20 λεπτά. «Γίνεται, λοιπόν, κοινά αντιληπτό ότι ο κάθε μηχανικός – διεκπεραιωτής θα προλάβει να αναρτήσει από 0 έως 2 περιπτώσεις την ώρα που έχει μελετήσει και προετοιμάσει (με όλες τις δυσκολίες συγκέντρωσης δεδομένων λόγω της συγκυρίας COVID-19) πολλές περισσότερες».

Για τους λόγους αυτούς η Ν.Ε. Χίου του ΤΕΕ/τμ. Β.Α. Αιγαίου:

  • Θέτει τον υπουργό προ των ευθυνών του.
  • Ζητά να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Καλεί το υπουργείο να συστήσει έναν αλγόριθμο δίκαιης διαλογής που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, την κατάταξη του κτιρίου κ.λπ.
  • Να παραμείνει το σύστημα ανοικτό τουλάχιστον για δύο μήνες και οι πέραν του προϋπολογισμού αιτήσεις να κατανεμηθούν ως επιλαχούσες και μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων της χρηματοδότησης να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου των δικαιούχων.
  • Θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσφυγή προς το «Συνήγορο του Πολίτη» για τον έλεγχο της απαράδεκτης διαδικασίας που επιβάλλει το υπουργείο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια