Αστυνομικοί: Ανεκπαίδευτοι και άπειροι οι συνοριοφύλακες, θα έχουμε προβλήματα στα ΚΥΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δημιουργία προβλημάτων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των  νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την αντικατάσταση των αποσπασμένων αστυνομικών και την ανάθεση του έργου τους στους συνοριοφύλακες, κρούουν η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Το σχέδιο για την σταδιακή και έως τον προσεχή Απρίλιο ολοκληρωτική διακοπή των αποσπάσεων αστυνομικών από άλλες περιοχές της χώρας, που αποκάλυψε ο astraparis.gr στις 26 Φεβρουαρίου 2021 (Τους προσέλαβαν ως συνοριοφύλακες, τους «αναβαθμίζουν» σε… ΜΑΤ) έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις της αστυνομίας και οι παραπάνω ενώσεις με σημερινή επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ προειδοποιούν για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και ζητούν να συνεχισθούν κανονικά οι αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού στα νησιά.

Η σταδιακή μείωση του αστυνομικού προσωπικού από αποσπάσεις άρχισε να μειώνεται σταδιακά από τον Νοέμβριου του 2020, με στόχο το έργο τους (έλεγχοι, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ κ.λπ.) να αναλάβουν οι 580 συνοριοφύλακες που βρίσκονται στα τρία νησιά.

Ειδικότερα, οι ενώσεις των αστυνομικών αναφέρονται στο επιτελούμενο σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τα ΚΥΤ έργο, που συνίσταται στα ακόλουθα:

Παρακαλούμε όπως, προκειμένου να υπάρχει ορθολογική διαχείριση του εν θέματι αντικειμένου, ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1/7433/2019 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2219/Β/10-6-2019):

1. Κλιμάκιο ταυτοποίησης και εξακρίβωσης ιθαγένειας με αρμοδιότητα την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των πολιτών τρίτων χωρών, την εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειας τους, την καταγραφή και συμπλήρωση του εντύπου screening, τη λήψη και καταχώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφίας, την παραγωγή της έκθεσης εξακρίβωσης

2. Κλιμάκιο εξωτερικής φύλαξης και ασφάλειας με αρμοδιότητα την εξωτερική και εσωτερική φύλαξη και ασφάλεια του κέντρου και ειδικότερα τον σωματικό έλεγχο των νεοεισερχομένων και τον έλεγχο των αποσκευών τους, τον έλεγχο των επισκεπτών, προσωπικού υπηρεσιών, οργανισμών και οργανώσεων που έχουν σχέση με το ΚΥΤ, την διενέργεια τακτικών και έκτακτων ερευνών σε όλους τους χώρους του ΚΥΤ, την εσωτερική φρούρηση και επιτήρηση των ασφαλών περιοχών για τα ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτες ομάδες, την εκτέλεση πεζών περιπολιών εσωτερικά του Κέντρου για την τήρηση της τάξης και την πρόληψη παράνομων ενεργειών, την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας και του σχεδίου εκκένωσης του Κέντρου, την επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρής διασάλευσης της τάξης ή σε άλλες περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης, με βάση τους κανόνες της αστυνομικής τακτικής, τις διατάξεις του Π.Κ. και ΚΠΔ, την τήρηση βιβλίου συμβάντων και την υποστήριξη για άμεση παραπομπή και μεταφορά των ενδιαφερομένων στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα / τμήμα ασφαλείας, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε περίπτωση αναφοράς περί τέλεσης αξιόποινης πράξης, εφόσον η πράξη διώκεται μετά από έγκληση, σχετικά με τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη και τη σχετική διαδικασία και την άμεση ενέργεια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Τα κλιμάκια αυτά προβλέπεται να στελεχώνονται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επισημαίνουν δε και προειδοποιούν για τα ακόλουθα:

– Είναι προφανές ότι τυχόν σχεδιαζόμενη στελέχωση των εν λόγω κλιμακίων αποκλειστικά με συνοριακούς φύλακες, θα προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία των ΚΥΤ, λαμβάνοντας υπόψη την μόλις δίμηνη εκπαίδευση τους και την έλλειψη εμπειρίας τους. Η παρουσία ενός αναγκαίου αριθμού αστυνομικών σε κάθε κλιμάκιο, είναι απαραίτητη για τη συνδρομή στο έργο των συνοριακών φυλάκων. Σε περίπτωση που σταματήσουν να αποσπώνται αστυνομικοί στις διευθύνσεις αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στο ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις λοιπές καθημερινές ανάγκες διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών (γραφειοκρατική διαχείριση αλλοδαπών, έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, σχηματισμός δικογραφιών, φύλαξη και μεταγωγές κρατουμένων κ.λπ.).

– Σημειώνεται ιδίως το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών των διευθύνσεων αστυνομίας Λέσβου και Σάμου. Στην Λέσβο υπάρχουν 56 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 50 στους βαθμούς από αστυφύλακα μέχρι ανθυπαστυνόμου. Στην Σάμο υπάρχουν 97 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, η πλειοψηφία των οποίων στους βαθμούς από αστυφύλακα μέχρι ανθυπαστυνόμου (185 παρόντες σε σύνολο 275 οργανικών θέσεων). Ακόμα και στη Χίο υπάρχουν 21 κενές οργανικές θέσεις.

– Από το μειωμένο αυτό προσωπικό, ήδη αναζητούνται επιθυμούντες να στελεχώσουν ως επικεφαλής-διμοιρίτες τις διμοιρίες και τις ομάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας που θα συγκροτήσουν οι συνοριακοί φύλακες, γεγονός που θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις αστυνομικέςυπηρεσίες των Δ.Α. Λέσβου, Χίου και Σάμου.

«Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η συνέχιση των αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού, για τη στελέχωση των αντίστοιχων κλιμακίων των ΚΥΤ με το ελάχιστο αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και των διευθύνσεων αστυνομίας Λέσβου και Σάμου με επιπλέον αστυνομικούς (ανακριτικούς υπαλλήλους) για την στελέχωση των υφιστάμενων υπηρεσιών τους», καταλήγει η επιστολή των ενώσεων.