Αυξήσεις – φωτιά ετοιμάζει το Νομικό Πρόσωπο

Αθλητικά σωματεία, ηλικιωμένοι στο ΚΑΠΗ και οικογένειες με παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναμένεται ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις που ξεπερνούν το 100%, ενώ σε μια ακραία εκδοχή των σεναρίων που αναπτύσσονται δεν αποκλείονται ούτε οι αναδρομικές αυξήσεις!

Το θέμα ξεκινά από την απόφαση του δήμου Χίου να περικόψει σε ποσοστό 25% την μηνιαία επιχορήγηση προς το Νομικό Πρόσωπο, αφού κι ο ίδιος δεν εισπράττει από το κράτος τα ανάλογα κονδύλια από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Εξ αυτού του λόγου η οικονομική θηλιά σφίγγει πλέον επικίνδυνα το ΝΠΔΔ, το οποίο έχει υπό την εποπτεία του όλες τις αναφερθείσες υποδομές, όπως γήπεδα, κολυμβητήριο, κλειστά γυμναστήρια, ΚΑΠΗ και παιδικούς σταθμούς.

Το θέμα καθίσταται ακόμα πιο πιεστικό, γιατί το ΝΠΔΔ οφείλει έως τις 31 Μαρτίου 2015 να έχει προσδιορίσει τις ανάγκες σε προσωπικό, ώστε οι κοινωνικές δομές που διαχειρίζεται να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη οι χρήστες

Η εισήγηση που έφερε, το μεσημέρι της Τετάρτης, η οικονομική υπηρεσία στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου προτείνει εξωπραγματικές αυξήσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, το έλλειμμα των 600.000 ευρώ που θα προκύψει αν ο δήμος Χίου δεν καλύψει το 1,9 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες σε υπηρεσίες προς τους χρήστες των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση πρότεινε να διπλασιαστούν τα τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και από 50 ευρώ να πάνε 100 μηνιαίως, να επιβληθούν τέλη χρήσης σε αθλητές και σωματεία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, καθώς και υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους χρήστες του κολυμβητηρίου, ώστε να καλυφθεί και το κονδύλι για την πρόσληψη τριών τουλάχιστον ναυαγοσωστών. Πρότεινε ακόμα και συνδρομή 70 ευρώ ετησίως για τα ΚΑΠΗ από τα 15 που είναι σήμερα, καθώς και αναδρομική αύξηση σε όσους ήδη έχουν πληρώσει!

Θύελλα αντιδράσεων στο Δ.Σ.

Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν, κυρίως από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας, αλλά και από συμβούλους της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Καμπούρης αποφάσισε να αποσύρει το θέμα, το οποίο – όπως διευκρίνισε – θα επανέλθει στο επόμενο Δ.Σ. Χαρακτήρισε, πάντως, υπερβολικές τις αυξήσεις που προτάθηκαν χωρίς τα ανάλογα στοιχεία.

Ο κ. Καμπούρης, ωστόσο, υπερασπίστηκε τη λογική των αυξήσεων και ειδικά στους αθλητικούς χώρους, αφού – όπως είπε – πολλά σωματεία εκμεταλλεύονται ήδη τις εγκαταστάσεις, λειτουργώντας ημιεπαγγελματικά αντί για ερασιτεχνικά. Εισπράττουν, πρόσθεσε, υψηλό αντίτιμο από τα μέλη τους, ενώ ειδικότερα για το κολυμβητήριο τόνισε την υποχρεωτικότητα των προσλήψεων, γιατί διαφορετικά μετά τις 31 Ιουνίου 2015 χάνεται η άδεια.