Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στο Βόρειο Αιγαίο

Θεωρώντας μας τουριστική και παραθαλάσσια περιοχή προφανώς χωρίς να εξετάσουν και να ερευνήσουν το “τεράστιο” μέγεθος της τουριστικής κίνησης του νησιού, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι τροποποιούν προς τα πάνω τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στο Βόρειο Αιγαίο, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 60%.
Ούτε η κατάρρευση της κτηματαγοράς, ούτε και η ελεύθερη πτώση του τουρισμού μέτρησαν για το υπουργείο Οικονομικών που ανακοινώνει ότι το Βόρειο Αιγαίο, ως τουριστικό, είναι ανάμεσα στις περιοχές της χώρας στις οποίες οι τιμές ζώνης πρόκειται να αυξηθούν!
Όπως αναφέρουν αθηναϊκές εφημερίδες, οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κινούνται σε τρεις ταχύτητες. Ειδικότερα έρχονται:
– αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
– μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ
-στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ)

Σύμφωνα με όσα είπε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου, είναι πολύ πιθανό ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Μάλιστα, εξήγησε ότι από τις μετρήσεις που έχουν γίνει με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στο ποσό που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε και αύξηση της συνολικής βεβαίωσης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με βάση την συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Οι εκτιμητές πρότειναν νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας. Όπως είπε η υφυπουργός, έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των προτάσεων θα ακολουθήσει επεξεργασία τους από το ΥΠΟΙΚ που θα περιλαμβάνει τον υπολογισμό των μέσων τιμών που προτάθηκαν, την διαφορά από την υφιστάμενη τιμή ζώνης κα. Στις περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ των προτεινόμενων τιμών είναι πολύ μεγάλες τότε θα γίνεται παραπομπή σε δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα καθορίζει την νέα τιμή ζώνης. Τυπικά παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα για ορισμό των νέων τιμών ζώνης έως τις 31 Μαρτίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι να αλλάξει με μετάθεση έως τις 30 Απριλίου ή και λίγο αργότερα.