Χαλκούσοι ψυχραιμία, κάποιοι θέλουν εκτροπή

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Η ιστορία, σύγχρονη και απώτερη, βρίθει από προβοκάτσιες, κάθε μορφής και σε κάθε κοινωνικό και κυρίως πολιτικό πεδίο. Η προβοκάτσια είναι ο τρόπος είτε για να αποσπάσει ο δράστης την προσοχή κάποιων, είτε για να την στρέψει κατά ενός στόχου τον οποίο έχει επιλέξει, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του.

Το σημερινό, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, περιστατικό του εμπρησμού της Αγίας Τράπεζας στο εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου, στο Χαλκειός της Χίου, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι μια προβοκάτσια, με στόχο τον προφανή: Να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση γύρω από το προσφυγικό, που ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα που απασχολεί τους Χαλκούσους, κάποιους δε τους εξοργίζει και σε κάθε περίπτωση επιζητεί την λύση του, ώστε να μην επιβαρύνεται άλλο υπέρμετρα η περιοχή του Χαλκειούς, όπου βρίσκεται το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Όμως, αυτό το περιστατικό είναι το τρίτο στην σειρά, κατά το τελευταίο διάστημα, με στόχο εξωκλήσια. Και μάλιστα σε ένα σημείο που αποτελεί πέρασμα και η αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή είναι αυξημένη.

Κι αν είναι το τρίτο, του τελευταίου διαστήματος, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Για να φρεσκάρουμε την μνήμη κάποιων, να αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΑΛ είχαν σημειωθεί κάποιες πυρκαγιές «αγνώστου πατρότητος». Η πυροσβεστική υπηρεσία Χίου δεν τις έχει καταχωρήσει στους συνήθεις υπόπτους πρόσφυγες, που άναβαν φωτιές είτε για να ζεσταθούν, είτε για να μαγειρέψουν.

Όπως, επίσης, ουδέποτε αποκαλύφθηκαν οι δράστες των δολιοφθορών στο δίκτυο υδροδότησης της ΔΕΥΑΧ, που τροφοδοτεί την ΒΙΑΛ, όπου οι σωλήνες βρέθηκαν βουλωμένοι.

Η κατάσταση μέσα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ είναι κυριολεκτικά εκρηκτική, με χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους, κάτω από άθλιες συνθήκες, οι οποίες θα γίνουν ακόμα χειρότερες με τη έλευση του χειμώνα.

Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση εκτός ΒΙΑΛ, με πρώτους να υφίστανται τις όποιες συνέπειες τους κατοίκους του Χαλκειούς, για τους οποίους ουδείς μπορεί να πει ότι δεν έχουν τα δίκια τους ή ότι δεν έχει εξαντληθεί η υπομονή τους.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο αντοχής είναι που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευθούν και να το διαρρήξουν, περνώντας σε μια άλλη φάση, θα λέγαμε απλοϊκά. Κάποιοι, επίσημοι μάλιστα, καλή ώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, το προανήγγειλε κιόλας, μιλώντας για το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων και προσφύγων.

Πράγματι, αυτό κάποιοι το θέλουν και το επιδιώκουν, γιατί έχουν τα σχέδιά τους, την γενικότερη εκτροπή, την αναμπουμπούλα, όπου «ο λύκος χαίρεται».

Στο χέρι των κατοίκων του Χαλκειούς και ειδικότερα αυτών που έχουν ακόμα διατηρήσει την ψυχραιμία τους είναι να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Να προσπαθήσουν να δουν με καθαρό βλέμμα την πραγματικότητα και ποιούς εξυπηρετούν αυτά τα περιστατικά. Ουδείς υποστηρίζει να μην διαμαρτύρονται και να ζητάνε την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ. Αλλά να είναι ψύχραιμοι, να περιφρουρούν τον αγώνα τους και να δουν ποιοί είναι μαζί τους και ποιοί τους οδηγούν σε αδιέξοδο.