Χαλβάς

Η νηστεία μπορεί να κρατά καλά αλλά η όρεξη για γλυκάκι δεν υποτάσσεται. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν χαλβά σιμιγδαλένιο;
Υλικά
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• 2 ποτήρια σιμιγδάλι
• 3 ποτήρια ζάχαρη
• 4 ποτήρια νερό
• 2 ξυλάκια κανέλα
• Αμύγδαλα καθαρισμένα, σταφίδες, κουκουνάρι ή οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμά ο καθένας.
• Κανέλα, καρύδα ή και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
• Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε ούτε δευτερόλεπτο γιατί ο χαλβάς θα καεί.
• Οταν το μείγμα πάρει το χρώμα που επιθυμούμε το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
• Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη.
• Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιού-λαδιού προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει (το οποίο πρέπει να είναι καυτό).
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
• Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ.
• Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.