Χαριστική βολή από την δασική υπηρεσία μετά την ανεμογεννήτρια – εμπρηστή

Μετά από έξι χρόνια λήθαργου η δασική υπηρεσία Χίου ανακάλυψε ότι η έκταση των περίπου 5.000 στρεμμάτων, από το Μελανειός μέχρι το Άγιο Γάλα και τα Νενητούρια, που αποτεφρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από την ανεμογεννήτρια – εμπρηστή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να αναδασωθεί!

Η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για την κήρυξη της αποτεφρωθείσας έκτασης ως αναδασωτέας, σύμφωνα με την μελέτη της δασικής υπηρεσίας Χίου, δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ΄/537/7.9.2020) κι έγινε γνωστή στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων τις τελευταίες ημέρες. Και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ιδέα.

Εκτάσεις καλλιεργούμενες και σε κάθε περίπτωση χωράφια επί αιώνες, έγιναν δασικές εκτάσεις και καλούνται σήμερα οι ιδιοκτήτες τους, να μπουν σε μια απερίγραπτη κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία για να αποδείξουν ότι τα χωράφια τους είναι χωράφια και να πάρουν άδεια για να τα καλλιεργήσουν!

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2014 από την ανεμογεννήτρια – εμπρηστή

Πάμε από την αρχή. Στις 22 Οκτωβρίου 2014 ξεκίνησε από ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο του Μελανειούς, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., μια πυρκαγιά, η οποία πολύ γρήγορα επεκτάθηκε προς τα βόρεια και αποτέφρωσε μια πολύ μεγάλη περιοχή, κυρίως στην γεωγραφική περιφέρεια του Αγίου Γάλακτος και κατέληξε στην περιοχή των Νενητουρίων, όπου και κατεσβέσθη.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά είχε επικρατήσει η βεβαιότητα – και όχι άνευ λόγου, αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία – ότι δεν ετίθετο θέμα κήρυξης της καείσας περιοχής ως αναδασωτέας, καθότι επρόκειτο για ιδιωτικές εκτάσεις και στην συντριπτική πλειονότητά τους σε καλλιεργούμενα χωράφια, είτε σε προηγούμενο χρόνο, είτε εκείνη την περίοδο.

Έξι χρόνια εν κρυπτώ έψαχνε στα αποκαΐδια  η δασική υπηρεσία

Όλα (;) αυτά τα χρόνια που πέρασαν, όπως αποδεικνύεται σήμερα, η δασική υπηρεσία Χίου προσπαθούσε να… τεκμηριώσει από αεροφωτογραφίες της Google και από τα αποκαΐδια, που άφησε πίσω της η πυρκαγιά (σκέλεθρα σπάρτων και ασπαλάθρων), ότι επρόκειτο για δασικές εκτάσεις, που έπρεπε να κηρυχθούν αναδασωτέες.

Οι τοπικές κοινωνίες των τριών χωριών, που επλήγησαν από την πυρκαγιά και οι ιδιοκτήτες που απώλεσαν χιλιάδες παραγωγικά δέντρα (ελιές, συκιές, αμυγδαλιές κ.λπ.), δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό, ούτε κατ΄ ελάχιστον είχαν ενημερωθεί για την διαδικασία που είχε κινήσει η δασική υπηρεσία Χίου και η οποία εν τέλει έθετε σε ομηρία τις ιδιοκτησίες τους.

Δεν προβλέπεται από τον νόμο διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης, λέει ο δασάρχης Χίου κ. Κώστας Μπέλλας κι έτσι νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με την ουσιαστική υποχρέωση να γνωρίζουν οι πολίτες για την τύχη που επιφυλάσσει η πολιτεία στις ιδιοκτησίες τους και να λάβουν εγκαίρως τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας της και προστασίας τους.

Από την συνολική αποτεφρωθείσα έκταση των 4.804,013 στρεμμάτων, έκταση 1.840,976 στρεμμάτων θεωρήθηκε ότι είναι αγροί, εγκαταλελειμμένοι αγροί, χορτολιβαδικές εκτάσεις κ.λπ. και δεν κηρύχθηκε αναδασωτέα.

Άλλες εκτάσεις, απροσδιόριστου αριθμού στρεμμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του 1945 εμφανίζονται με αγροτική μορφή, αλλά την ημέρα της πυρκαγιάς είχαν δασική βλάστηση (σπάρτους, ασπαλάθρους, κλαδιά κ.λπ.), κηρύχθηκαν κι αυτές αναδασωτέες και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να μπουν στην βάσανο των γραφειοκρατιών διαδικασιών για να τις εκμεταλλευθούν.

Μπαίνουν σε απίστευτη ταλαιπωρία και έξοδα οι ιδιοκτήτες

Σήμερα, μέσα από τους γενικούς χάρτες της δημοσιευθείσας απόφασης, καθώς και τις συντεταγμένες των κορυφών της καείσας και αναδασωτέας έκτασης, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τα χωράφια τους και να μάθουν ποιά είναι η τύχη που τους επιφύλαξε η πολιτεία.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση, αφού πρέπει να προσφύγουν σε μηχανικό, με τα ανάλογα έξοδα και να εντοπίσουν στην έκταση των περίπου 5.000 στρεμμάτων τα χωράφια τους, τα οποία δεν είναι ένα, αλλά μπορεί να είναι και δεκάδες.

Κι αν μεν είναι «καθαρά» έχει καλώς. Αν δεν είναι θα πρέπει να προστρέξουν σε δικηγόρο (και μηχανικό) και να διεκδικήσουν τον αποχαρακτηρισμό των χωραφιών τους ή να περιμένουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής, για να υποβάλουν την ένστασή τους. Να μην πούμε τι λέει η λαϊκή παροιμία για το… ψηλά κι αγνάντευε.

Τέλος, η επίμαχη απόφαση της κήρυξης ως αναδασωτέας της υπόψη περιοχής μπορεί να προσβληθεί στο… Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό άνευ σχολιασμού…

Η απόφαση για την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας

fek_anadasotea_melaneios

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια