Χιακή Συμπολιτεία: Ο Χιώτης έπαθε και πιστεύουμε έμαθε

Μια διαφορετική δημοτική αρχή, κοντά στην κοινωνία, στα χωριά και στα προβλήματα τους, διεκδικητική απέναντι στη κεντρική εξουσία και αλληλέγγυα προς τους δημότες αλλά και τους πρόσφυγες, είναι το όραμα της Χιακής Συμπολιτείας και με βάση αυτό πορεύτηκε στα πέντε αυτά χρόνια της θητείας της στα δημοτικά έδρανα έχοντας μια θετική παρουσία με τεκμηριωμένες προτάσεις και με πρωτοβουλίες σε διάφορα θέματα.

Τα μέλη του συνδυασμού “Χιακή Συμπολιτεία” το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2019, παρουσίασαν τα πεπραγμένα της δράσης τους στα δημοτικά έδρανα  ενώ τοποθετήθηκαν για όλα τα τοπικά ζητήματα.

Ζήτησαν την ψήφο του χιώτικου λαού πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος ανεξάρτητος συνδυασμός που δεν δίστασε να γυρίσει ακόμη και την πλάτη του στην εξουσία, προκειμένου να μην καταπατήσει τις αρχές του. “Ο χιώτικος λαός έπαθε και πιστεύουμε ότι έμαθε γι αυτό πρέπει να επιλέξει ένα συνδυασμό πέρα από τα κόμματα, ένα συνδυασμό που θα είναι κοντά στην κοινωνία στους δημότες”., είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τέλης Τύμπας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιλογή της παράταξης να έχει γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και σε επιτελικές θέσεις, αφού εκπροσωπήθηκε επί πέντε χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο από την κα Ερμιόνη Φρεζούλη και την κα Δέσποινα Τσαρδάκα. ” Εμείς επιτρέψαμε στις γυναίκες να έχουν λόγο. Αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα υπήρχε γυναικεία εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Για χαμένη πενταετία μίλησαν τα μέλη της Χιακής Συμπολιτείας υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής αλλά ακολούθησε κι αυτή την πεπατημένη. “Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η καθημερινότητα του πολίτη δεν άλλαξε”, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος (στο πλαίσιο της συλλογικής εκπροσώπησης) κ. Δημήτρης Αντωνόγλου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Ας σκεφτούμε όλοι και όλες λοιπόν σήμερα: άλλαξε, έγινε καλύτερη η ζωή μας στη Χίο τα τελευταία χρόνια;  Έγιναν δραστικές, ουσιαστικές αλλαγές που θα βελτίωναν την καθημερινή ζωή στην πόλη και στα χωριά; Στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και στα –κακώς θεωρούμενα- ασήμαντα; Όχι δεν έγιναν. Κι αυτό είναι ένα κοινό συμπέρασμα που εισπράττουμε σε παρέες, σε συζητήσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Η Χιακή Συμπολιτεία πιστεύει ότι η δημοτική αρχή, πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αλληλέγγυα στους δημότες. Να στηρίζει όλους τους φορείς που κρατάνε τα χωριά μας ζωντανά και όχι μόνο εκείνους από τους οποίους προσδοκά οικονομικά οφέλη λόγω διαφήμισης και προσέλκυσης κόσμου.  Μια δημοτική αρχή που θα σχεδιάζει ολοκληρωμένα,  θα πιέζει για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση  έργων με κριτήριο την τεκμηριωμένη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, και όχι μόνο τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.

Μια δημοτική αρχή που θα έχει το πολιτικό αισθητήριο να κατανοήσει πότε πρέπει να συμπορευθεί με την εκάστοτε κυβέρνηση και πότε θα πρέπει να αντισταθεί και να διεκδικήσει τα δίκαια των δημοτών της. Μια δημοτική αρχή που δεν θα βλέπει το δήμο ως μια επιχείρηση που πρέπει να έχει κέρδος, αλλά ως την κινητήρια δύναμη που θα σπρώξει ολόκληρη την κοινωνία προς τα εμπρός.

«Καταστροφική η επιλογή της καύσης»

Αναφερόμενη στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και ενέργειας η δημοτική σύμβουλος κα Ερμιόνη Φρεζούλη αφού έκανε απολογισμό της δράσης της δημοτικής παράταξης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για υπέρμετρη αύξηση των ανταποδοτικών τελών, χωρίς ανάλογο αντιστάθμισμα στο επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας που απολαμβάνουν οι δημότες, ειδικά στα χωριά. Κάθετα αντίθετα τάχθηκε στην ανέγερση εργοστασίου καύσης φυτικών ελαίων στη Λαγκάδα,  και στις ανεμογεννήτριες μεγάλης κλίμακας επεσήμανε ότι οι εξορύξεις πετρελαίου στο Αιγαίο μας αφορούν όλους και κατέληξε αναφέροντας τις θέσεις της Χιακής Συμπολιτείας για το υδρευτικό: ” ξεκινάμε από την αλλαγή μοντέλου διαχείρισης: αντί να ψάχνουμε να βρούμε όσο περισσότερο νερό γίνεται , πρέπει να δούμε πόσο νερό έχουμε, να εξοικονομήσουμε νερό και μετά να δούμε ποια έργα πραγματικά χρειαζόμαστε”.

 «Ζητούμενο η πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη»

Η δημοτική σύμβουλος κα Δέσποινα Τσαρδάκα αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε η Χιακή Συμπολιτεία για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, μιας ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσαρμοσμένης στην κλίμακα του τόπου, που θα σέβεται το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Ειδικά για τον τουρισμό αναφέρθηκε στη συμμετοχή στην ανενεργή με ευθύνη της δημοτικής αρχής επιτροπή τουρισμού: “Με ενθουσιασμό και ανιδιοτελή διάθεση οι προτάσεις μας κατατέθηκαν στην επιτροπή τουρισμού, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής αυτή η επιτροπή ουδέποτε λειτούργησε γόνιμα και ουσιαστικά. Σπάνιες συνεδριάσεις μόνο για επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων. Ακολουθήθηκε για μια ακόμη φορά η πεπατημένη της συμμετοχής σε εκθέσεις χωρίς σαφές πρόγραμμα και στόχους, χωρίς απολογισμό και αξιολόγηση. Έτσι αυτή η πενταετία για τον τουρισμό ήταν μια χαμένη πενταετία!”.

 

 

«Είπαμε εξ αρχής όχι στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, προτάξαμε την αλληλεγγύη»

 

Στην τοποθέτηση της η Δ. Τσαρδάκα αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα:

“Αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση της ΒΙΑΛ, γιατί έγκαιρα είχαμε προβλέψει ότι θα μετατραπεί σε αυτό που είναι σήμερα: ένα κολαστήριο. Ζητήσαμε από το δήμο να  πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη! Με ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία και απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. Αντί γι’ αυτό η δημοτική αρχή προτίμησε να μπει σε ένα παιχνίδι συναλλαγής και αδιαφάνειας με το υπουργείο και την  ύπατη αρμοστεία. Καταγγείλαμε την ανήθικη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και ανοίγει το δρόμο σε φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας που εκθέτουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη το νησί μας”.

«Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην προσβασιμότητα»

Ο σύμβουλος της Δημοτικής κοινότητας Χίου Τέλης Τύμπας κατέθεσε τις προτάσεις και απόψεις της Χιακής Συμπολιτείας για θέματα δημόσιου χώρου, υποδομών, χρεών προς το δήμο και λειτουργίας της δημοτικής κοινότητας Χίου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: “Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας στην προσβασιμότητα παντού, με έμφαση σε κατηγορίες συμπολιτών όπως τα άτομα με αναπηρία, η τρίτη ηλικία, τα παιδιά.Με τη συνεργασία επιχειρήσεων που τηρούν το νόμο, σε ανυποχώρητη αντιπαράθεση με όσους τον καταπατούν, καταλαμβάνοντας ακόμη και τους ελάχιστους διαδρόμους τυφλών. Καταθέσαμε και περάσαμε ομόφωνα ψηφίσματα για  να υπάρχει χωροθέτηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και ζωνών κατοικίας”.

«Επιστροφή τώρα με νόμο όλων των ακινήτων από το ΥΠΕΡ-ΤΑΙΠΕΔ»

Την επιστροφή όλων των δημόσιων ακινήτων από το Υπερταμείο στον Δήμο, ζήτησε ο κ.  σημειώνοντας ότι όλοι οι αναπτυξιολάγνοι ψεύδονται ασύστολά. Η νυν δημοτική αρχή αλλά και όλες οι παρατάξεις μιλούν για ανάπτυξη, για τουρισμό, για το μέλλον της Χίου, αποσιωπώντας ότι κρίσιμες ζώνες φιλέτα, ακίνητα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, είναι στα χέρια του ΥΠΕΡΤΑΙΠΕΔ. Με τον κίνδυνο να είναι αυτό που θα μπλοκάρει την ανάπτυξη της Χίου, όπως τόσα χρόνια μπλοκάρει το σχέδιο για δημοτική μαρίνα στο λιμάνι.” είπε και συμπλήρωσε,  “Λαϊκισμός και αδράνεια αντί για αλήθειες. Εισιτήρια πανάκριβα, αεροπορικά αλλά και του πλοίου, μονοπώλια που ολοκληρώθηκαν αντί για ανταγωνισμό, ελλιπή δρομολόγια. Για τα οποία σιώπησαν η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις. Ζητήματα που δεν χρειάζονται έργα αλλά διεκδίκηση. Διεκδίκηση που έλειψε και τα πράγματα πήγαν χειρότερα. Να γίνει ότι πρέπει, ρεαλιστικά, για το αεροδρόμιο, το λιμάνι, τις υποδομές. Κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι σχεδιάζουν ανεδαφικά, λένε ψέματα τόσα χρόνια.  Αλλά να σταματήσει το ψέμα ότι φταίει το υπάρχον λιμάνι για το ότι θέλεις 150 ευρώ με τη φθηνότερη καμπίνα και έναν καφέ για να πας και να γυρίσεις στον Πειραιά, δηλαδή ¼ του κατώτερου μισθού. Ή φταίει το υπάρχον αεροδρόμιο για το ότι θέλεις το 1/3 του κατώτατου μισθού για ένα ταξίδι με αεροπλάνο, αν βρεθείς στην ανάγκη.”

Για τα χρέη των δημοτών

Αυτή τη στιγμή 7.971 συμπολίτες μας έχουν χρέη προς το δήμο συνολικού ύψους 8.842.000 €. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία (7.249) είναι μικροοφειλέτες με οφειλές κάτω των 1000 €. Σε όσους χρωστούν πάνω από 300€ δεσμεύεται το ΑΦΜ τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είπε ο κ. Τύμπας προτείνοντας να  υπάρξει μια γενναία πολιτική απόφαση για ρύθμιση των χρεών, ακόμα και διαγραφή τους για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

«Εμφανής η υποβάθμιση στα χωριά»

Η σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Νενήτων Ελένη Μενεξέ αναφέρθηκε σε θέματα των περιφερειακών οικισμών και πολιτισμού υποστηρίζοντας ότι και τα δυο έχουν υποβαθμιστεί από την πολιτική της δημοτικής αρχής. “Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να λειτουργεί ισοπεδωτικά και συγκεντρωτικά, γιατί η ερήμωση και η εγκατάλειψη θα είναι μη αναστρέψιμες για τα χωριά μας. Ήδη υπάρχουν χωριά που δείχνουν εικόνες εγκατάλειψης και αυτό ΔΕΝ το θέλουμε για τα χωριά μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τον πολιτισμό, η κ. Μενεξέ στάθηκε στο κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ από τη δημοτική αρχή υποστηρίζοντας ότι η Χίος έχει ανάγκη από επαγγελματικό θέατρο. Oσο για το Ρεξ, η Χιακή Συμπολιτεία θέλει το Ρεξ εστία πολιτισμού. « Χώρους καταναλωτισμού στη Χίο έχουμε πολλούς, χώρους πολιτισμού δεν έχουμε και τους έχουμε ανάγκη» είπε.

Και πάρτι

Street party για τί οι δρόμοι είναι ανοικτούς για όλους διοργανώνει η Χιακή Συμπολιτεία στον πεζόδρομο του Ομηρείου τη Νέα Τρίτη από τις 19.00.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια