Χιακή Συμπολιτεία: Όχι σε νησί φυλακή – Όχι σε κοινωνία δεσμοφύλακα

Σχέδιο – τερατούργημα χαρακτηρίζει η Χιακή Συμπολιτεία το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού, τονίζοντας ότι η δημιουργία τεράστιων κλειστών φυλακών για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου πρέπει να βρουν αντίθετες τις κοινωνίες των νησιών.

Και προσθέτει:

Η αθλιότητα της ΒΙΑΛ δεν τερματίζεται με τη δημιουργία νέων κολαστηρίων «κλειστού τύπου» στη μέση του πουθενά.

Το σχέδιο – τερατούργημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι εκτός από απάνθρωπο, παντελώς ανεφάρμοστο και καταστροφικό: εδώ δεν κατάφεραν, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε η τωρινή, να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες στην «ανοιχτή» φυλακή της ΒΙΑΛ. Ας φανταστούμε για μια στιγμή πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα σε ένα «Αλκατράζ» για 5.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά.

Οι κυνικές δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή «όσοι μπαίνουν σε αυτά τα κέντρα δεν θα γίνονται αντιληπτοί από την τοπική κοινωνία» αποκαλύπτουν το βασικό μέλημα της κυβέρνησης: Να εξαφανίσουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε μια μαύρη τρύπα χωρίς κοινωνικό έλεγχο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες.

 Από την άλλη τάζουν χάντρες και καθρεφτάκια στην τοπική κοινωνία υποσχόμενοι «προσλήψεις με κριτήρια εντοπιότητας».

 Το αποτέλεσμα; Ο διεθνής στιγματισμός των νησιών, και της Χίου, ως νησιά φυλακές και της κοινωνίας μας ως κοινωνία δεσμοφυλάκων.

 Ως Χιακή Συμπολιτεία, έχοντας από την πρώτη στιγμή καταγγείλει την αθλιότητα της ΒΙΑΛ, επιμένουμε:

  • Είμαστε ενάντια στη μετατροπή των νησιών σε «νησιά-φυλακές».
  • Ζητούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και τη μετακίνησή τους σε ανθρώπινες ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους.
  • Καταγγέλουμε την απάνθρωπη και ανήθικη κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.

Επιπλέον:

  • Καλούμε τους τοπικούς άρχοντες οποιασδήποτε βαθμίδας να εγκαταλείψουν την ακραία ρητορική και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
  • Καλούμε την τοπική κοινωνία να μην παρασύρεται από τις ακροδεξιές φωνές

Και μια τελευταία παρατήρηση: Απ’ όλη τη δημόσια συζήτηση απουσιάζει εντελώς η φωνή των ίδιων των προσφύγων, των ανθρώπων που βρίσκονται κατά χιλιάδες πεταμένοι στη ΒΙΑΛ, εγκλωβισμένοι στις λάσπες και τον γραφειοκρατικό βούρκο, με τις ζωές τους σε αναστολή. Είναι καιρός το κίνημα αλληλεγγύης να ξαναβγεί μπροστά πριν κυριαρχήσει παντού το μαύρο της ακροδεξιάς.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια