Χιακή Συμπολιτεία: Συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο ο κ. Κάρμαντζης

Την έντονη αντίδραση της Χιακής Συμπολιτείας προκαλεί η στάση του δημάρχου Χίου να μην απαντά στις ερωτήσεις που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που έπραξε και μάλιστα με προκλητικό τρόπο την περασμένη Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021.

Στη ανακοίνωσή της, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Τελευταίο επεισόδιο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του κ. Κάρμαντζη είναι η άρνησή του να απαντά ο ίδιος ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Αντί αυτής της γνωστής και καθιερωμένης από χρόνια διαδικασίας, θα υπάρχουν, μας είπε, γραπτές απαντήσεις για τα ερωτήματα που τίθενται εντός μηνός. «Ζήσε Μάη μου, δηλαδή».

Η διαδικασία των ερωτήσεων είναι μια θεσμικά κατοχυρωμένη δημόσια, διαφανής και δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Κι οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται εγκαίρως (αφού αφορούν επίκαιρα θέματα), δημόσια σε όλο το συλλογικό όργανο και προς τους δημότες.

Άλλωστε, πολύ συχνά οι ερωτήσεις που θέτουμε προέρχονται από τους ίδιους τους συνδημότες μας. Ακόμα και την διαδικασία των γραπτών ερωτήσεων που ο ίδιος έχει προτείνει, μιας και, κρίνοντας εξ ιδίων, θεωρεί ότι οι προφορικές ερωτήσεις γίνονται για χάρη των ΜΜΕ και της δημοσιότητας, την απαξιώνει, αφού τα ερωτήματα, αν δεν μείνουν αναπάντητα, απαντώνται μετά από μήνες.

Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοφανής και απαράδεκτη ενέργεια του κ. Κάρμαντζη, έρχεται να προστεθεί:

  • Στην άρνησή του να εφαρμόσει σειρά αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
  • Στην πρωτοφανή ενέργεια να αποσύρει την παράταξή του όποτε συζητιούνται θέματα που δεν του αρέσουν.
  • Στην άσκηση εξοντωτικών αγωγών και συνακόλουθων μηνύσεων σε πολίτες που του ασκούν κριτική.
  • Στην επανειλημμένη απαξίωση και παράκαμψη συλλογικών διαδικασιών.

Ο κ. Κάρμαντζης θέλει ένα δήμο όπου θα αποφασίζει μόνος του και με τον στενό του κύκλο και τους ακολούθους του (ούτε καν με την παράταξή του) και δεν θα δέχεται ούτε έλεγχο, ούτε κριτική. Γελάστηκε. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα του περάσει. Μας κάλεσε να δείξουμε «λογική και σύνεση» και τότε ίσως καταδεχτεί να απαντά στα ερωτήματά μας. Ας γνωρίζει ότι “δεν θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις”».