«Χίος η ζωή στην Κατοχή»

 Στη δίσεκτη εποχή, όταν οι άνθρωποι έλεγαν το ψωμί ψωμάκι, επιστρέφει με το καινούργιο βιβλίο του από τις εκδόσεις “Άλφα Πι” , «Χίος, η ζωή στην Κατοχή», ο Δημήτρης Φρεζούλης.

       Στόχος της έκδοσης, χωρίς να επιδιώκει να υπερκεράσει όλες τις προηγούμενες αλλά ως συμπλήρωμά τους, να δώσει μεγαλύτερη και ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή ζωή στο συγκεκριμένο διάστημα της Κατοχής. Στην καθημερινότητα της πόλης, των χωριών και  των κατοίκων τους. Μια καθημερινότητα που, μέχρι τώρα, δεν της δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πόσες ανυπέρβλητες δυσκολίες επιβίωνε ο κόσμος, αλλά και αναφορά στο ιστορικό κάθε χρόνου από την πρώτη στιγμή της Κατοχής μέχρι την απελευθέρωση. Με επιγραμματική αναφορά στην Αντίσταση και στις φυγαδεύσεις.

   Εξιστορούνται όσα μεσολάβησαν από τον Μάϊο του ‘ 41 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’44. Συμβάντα τραγικά που υποχρέωσαν πολλούς κατοίκους του νησιού να καταφύγουν στην Κύπρο ή στην Μέση Ανατολή. Συμβάντα απίστευτα με το σημερινό μάτι, αλλά υπαρκτά τότε, που ταλαιπώρησαν κόσμο και κοσμάκι.

Τραγική περιήγηση

   Το βιβλίο περιλαμβάνει μια περιήγηση, τραγική και πολύ σκληρή, στη δυσκολότερη περίοδο που πέρασε το νησί και οι κάτοικοί του στη μέση του 20ου αιώνα. Περιγραφές ανατριχιαστικές από τη βαρβαρότητα των Γερμανών κατακτητών, αλλά και . Η Κατοχή έμεινε στην ιστορία της Χίου ως το μελανότερο σημάδι του 20ου αιώνα και ήταν τυχεροί όσοι κατάφεραν, με πολλές δυσκολίες, να επιβιώσουν. Και βέβαια υπήρξαν και οι άτυχοι που δεν τα κατάφεραν…

   Πρόθεση του ερευνητή να μας δώσει την ευκαιρία να εντρυφήσουμε σε μια εποχή που στιγμάτισε σκληρά το νησί, τη χώρα, τον κόσμο όλο. Στη ζωή των ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν υπόδουλοι και μεταπολεμικά κουβαλούσαν μαζί τους εμπειρίες που δεν ήταν καθόλου ευχάριστες. Και δε μιζέρευαν όταν είχαν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι και όταν έπεφτε το ψωμί κάτω το σήκωναν, το φιλούσαν και το έτρωγαν γιατί το θεωρούσαν πολυτιμότατο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια