«Χίος Οι πρόσφυγες της Κατοχής»

Η θερμή υποδοχή του βιβλίου «Η ζωή στην Κατοχή», του δημοσιογράφου Δημήτρη Φρεζούλη (εκδόσεις άλφα πι), και μάλιστα με δύο εκδόσεις, τον ώθησε να επανέλθει σε εκείνη τη δίσεκτη περίοδο καθώς, όπως φάνηκε, το ενδιαφέρον για τα γεγονότα της συγκεκριμένης εποχής είναι ιδιαίτερο.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Χίος Οι πρόσφυγες της Κατοχής» καλύπτονται τα κενά που υπήρξαν στο πρώτο. Ειδικότερα η προκατοχική περίοδος και επιγραμματικά η κατοχική, καθώς καλύπτεται από το προηγούμενο. Κυρίως, όμως, η ιστορία των προσφύγων εκείνης της εποχής με συγκλονιστικές και συναρπαστικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. Με τις φυγαδεύσεις, τα ναυάγια, την άφιξη και την ταλαιπωρία στην Τουρκία, τη θερμή υποδοχή των προσφύγων στην Κύπρο, την κατάληξη σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τα «κινήματα», αλλά και την επιστροφή τους στη Χίο.

Οι «Πρόσφυγες της Κατοχής» είναι ένα συναρπαστικό οδοιπορικό που μοιάζει με μυθιστόρημα και αποτελεί ένα ντοκουμέντο μνήμης για τη δυσκολότερη δοκιμασία της Χώρας και του νησιού μας τον 20ο αιώνα.

Και ποιήματα που αφορούν τις προσφυγικές ροές και είναι ανατριχιαστικά.

Ενδεικτικά: «Ήρχετο ημέρα αδελφέ που τέσσερις πεθαίναν, πρησμένοι αξιολύπητοι στον Άδη κατεβαίναν».

«Προσφυγόπουλα είμαι και εγώ απ’ την ωραία Χίο, πολλά είδαν τα μάτια μου προτού ακόμα φύγω. Είδα να τρώνε οι δυστυχείς χόρτα και λεμονάκια, και πέθαιναν οι δυστυχείς μέσα εις τα σοκάκια, χωρίς παπά χωρίς Σταυρό χωρίς κανένα δικό τους, πήγαιναν τους δυστυχείς μες στο νεκροταφείο».

Η παρουσίαση στις 7 Αυγούστου ημέρα Τετάρτη, 20. 30, στο αίθριο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

Όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο μπορούν να το προμηθευτούν από τα βιβλιοπωλεία, από το άλφα πι (Μαγαζιωτίσσης 5), με ένα τηλεφώνημα στο 2271041287 για παράδοση στο χώρο τους, και εκτός Χίου με αντικαταβολή.