«Χωρίς αγάπη» την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

H ρωσική ταινία  «Χωρίς αγάπη» θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20:30, στο Ομήρειο.

Ρωσία, Γαλλία / Δραματική / 2017 /127’

Σκηνοθεσία: Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Σενάριο: Όλεγκ Νέγκιν, Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Πρωταγωνιστούν: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν, Ντάρια Πισάρεβα

Η Ζένια και ο Μπόρις είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Προσπαθούν να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, ο καθένας με άλλο σύντροφο αλλά στο μέλλον τους δεν υπάρχει θέση για τον Αλιόσα, τον 12χρονο γιο τους. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού και σκαρφίζονται κάθε πιθανή δικαιολογία για να τον ξεφορτωθούν. Η μοίρα δίνει αναπάντεχη λύση στο δίλημμα τους όταν το αγόρι εξαφανίζεται μετά από ένα βίαιο τσακωμό.

Ο Αντρέι Σβιάγκιντσεφ (Λεβιάθαν) στην μόλις 4η ταινία του μας παρουσιάζει μια επώδυνα ειλικρινή ταινία, η οποία αν και ξεκινάει ως ένα μπεργκμανικής υφής οικογενειακό δράμα με καλογραμμένους διαλόγους και στιβαρές ερμηνείες σταδιακά μετατρέπεται σε ένα θρίλερ μυστηρίου που καθηλώνει. Με αφορμή το τέλος ενός γάμου, ο σκηνοθέτης μιλάει με τον πλέον απαισιόδοξο τρόπο για το τέλος μιας κοινωνίας βαθιά διαβρωμένης όπου επικρατεί ο νεοπλουτισμός και μια κυνική αντιμετώπιση των πάντων. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σβιάγκιντσεφ είναι χαρακτηριστική της φιλμογραφίας του με την υπέροχη φωτογραφία να έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Διακρίσεις: Υποψήφια για όσκαρ και χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2018), ειδικό βραβείο της επιτροπής στο 70ό φεστιβάλ Καννών, βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Λονδίνου.

Σχόλια