Χωρίς αποτέλεσμα η επίσκεψη Γκάγκα στη Χίο, επισημαίνει το ΣΕΣΝΟΧ

Άνθρακες αποδείχθηκε ο… θησαυρός, της επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα στη Χίο, σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), που ήταν επί της… υποδοχής, κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, το ΣΕΣΝΟΧ περιγράφει ως κατωτέρω τον απολογισμό, τονίζοντας ότι η επίσκεψη «δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας του νησιού μας»:

«Η πρόσφατη επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στις υγειονομικές δομές της Χίου δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας του νησιού μας.

To ΣΕΣΝΟΧ, μπροστά στην κυβερνητική αδιαφορία, για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, η οποία εκφράστηκε με την άνευ πρακτικού αποτελέσματος επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού κας Μίνας Γκάγκα, καλεί τον λαό και τους μαζικούς φορείς, σε επαγρύπνηση και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την δημόσια υγεία στα νησιά μας.

Η σημαντική παρουσία των υγειονομικών και μαζικών φορέων του νησιού μας έδωσε σαφή απάντηση στην κυβερνητική αναλγησία, που υποθηκεύει τις υγειονομικές δομές στο ακριτικό Αιγαίο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., δια των κυβερνητικών στελεχών της έδειξε περίτρανα ότι θεωρεί την υγεία εμπόρευμα και την περίθαλψη κόστος, αφού δεν δεσμεύτηκε ουσιαστικά για κανένα από τα κύρια αιτήματά μας, ούτε για μόνιμες προσλήψεις, ούτε για ένταξη στα ΒΑΕ, ούτε για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ούτε βέβαια για την μη εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κ.λπ., στους εργολάβους!!!

Καμιά έμπρακτη απόδειξη περί του αντιθέτου…

Οι υγειονομικές δομές των νησιών μας θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται με πενιχρά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι κτιριακές υποδομές θα βρίσκονται σε κατάσταση προπολεμικής περιόδου, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται σε κοντέινερ που ξεφυτρώνουν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου σαν μανιτάρια.

Η υποστελέχωση των κλινικών και των τμημάτων από υγειονομικούς και η λειτουργία του νοσοκομείου από δεκάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, (ΟΑΕΔ, επικουρικούς κ.λπ.) όταν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποδεικνύουν ότι το γαϊτανάκι των εξάμηνων ή ετήσιων παρατάσεων των συμβάσεων όλων των κυβερνήσεων καλά κρατεί, για να έχουν με το πιστόλι στον κρόταφο τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, να καλύπτουν ανεπαρκώς τις υγειονομικές δομές.

Η παράδοση σημαντικών τομέων λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε ιδιώτες θα συνεχίζεται…

Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζεται, αφού το οργανόγραμμα λειτουργίας του νοσοκομείου Χίου είναι απαρχαιωμένο και δεν ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ιατρικών αναγκών, με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να μην καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του και να μην αντιμετωπίζονται επαρκώς τα δικαιώματά τους.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσα σ’ ένα εξελισσόμενο κύμα πανδημίας του COVID-19 να αντιμετωπίζεται με την μετακίνηση υγειονομικών υπαλλήλων του νοσοκομείου, από τις ήδη αποδυναμωμένες υπηρεσίες του για να στηρίζουν το εμβολιαστικό κέντρο του, χωρίς να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί που καλύπτουν τα κέντρα υγείας στο Πυργί και της Χίου (πρώην ΙΚΑ), καθώς και το πολυδύναμο ιατρείο Καρδαμύλων.

Μακρύς ο κατάλογος των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες υγείας, όμως συγκεκριμένη είναι και η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ., που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών στον χώρο της υγείας, τους κλινικάρχες και καναλάρχες και διοργανώνει φιέστες με τα λεφτά των φορολογούμενων. Που χρηματοδοτεί τους τραπεζικούς ομίλους και δαπανά υπέρογκα ποσά σε νατοϊκές δαπάνες, για την εξυπηρέτηση πολεμικών σκοπών που δεν εξυπηρετούν ελληνικά συμφέροντα, χωρίς να διαθέτει τις αναγκαίες δαπάνες για την λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού λογαριάζει την υγεία ως εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος.

Εμείς θα υπερασπιστούμε ως λειτουργοί της υγείας το δικαίωμα του λαού για περίθαλψη, ενάντια στις πολιτικές που την υποθάλπουν. «Χορτάσαμε» πια από παλαμάκια και δηλώσεις «αναγνώρισης» της προσφοράς μας».