Χωρίς γιατρό εργασίας το νοσοκομείο Χίου, δίνουν ψίχουλα, κανένα ενδιαφέρον

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο είναι πραγματικότητα, το νοσοκομείο Χίου χρόνια τώρα δεν έχει γιατρό εργασίας για το προσωπικό του, συνολικά άνω των 400 εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και με κάθε μορφής σύμβαση εργασίας.

Οι τελευταίοι διαγωνισμοί για γιατρό εργασίας έγιναν το 2017 και απέβησαν άγονοι, το ίδιο δε και η πρόσκληση προς πιστοποιημένους γιατρούς του νησιού, προφανώς λόγω της προσφερόμενης χαμηλής αμοιβής.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Χίου επανέρχεται στο θέμα και αποφασίζει να προκηρύξει διαγωνισμό για γιατρό εργασίας, με ετήσια αμοιβή 4.000 ευρώ, αν και η εισήγηση του διοικητικού διευθυντή ήταν για 5.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός, όπως αναφέρει η εισήγηση, «προκύπτει σύμφωνα με το υπηρετούν προσωπικό 416 άτομα με συντελεστή 0,8 όπου οι απαιτούμενες ώρες είναι 332 ετησίως».

Βέβαια, η εισήγηση στο συγκεκριμένο σημείο είναι εντελώς άστοχη, καθότι με τον ανωτέρω υπολογισμό προκύπτουν μεν οι αναγκαίες ώρες εργασίας, όχι – όμως – και ο προϋπολογισμός, ο οποίος καθορίζεται από τις τιμές της αγοράς για την εξασφάλιση μιάς ικανοποιητικής αμοιβής για τον γιατρό.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα και με την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για ετήσια αμοιβή 4.000 ευρώ, προκύπτει ότι η ωριαία αμοιβή διαμορφώνεται στα 12 ευρώ προ φόρων και είναι απορίας άξιον πώς προσδοκούν ενδιαφέρον από γιατρούς με τόσο χαμηλή αμοιβή.

Από μια σύντομη έρευνα που κάναμε βρήκαμε μελέτη του δήμου Τρικκαίων (νομού Τρικάλων) του 2017, σύμφωνα με την οποία για το προσωπικό του απαιτούνται 482 ώρες εργασίας ετησίως από τον γιατρό εργασίας και ο προϋπολογισμός που ορίζεται ανέρχεται σε 13.491,80 ευρώ. Δηλαδή, 28 ευρώ αμοιβή των ώρα!

Η σύγκριση είναι, προφανώς, καταλυτική και δείχνει γιατί ουδείς γιατρός της Χίου δείχνει ενδιαφέρον να αναλάβει την συγκεκριμένη θέση.

Πάγιο αίτημα του ΣΕΣΝΟΧ – Ασυλία στο νοσοκομείο Χίου

Η πρόσληψη γιατρού εργασίας για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αποτελεί πάγιο αίτημα του Σωματείου εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), που – όπως δείχνει η πραγματικότητα – θα συνεχίσει να παραμένει πάγιο αίτημα.

Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή και προβλέπει κυρώσεις για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν γιατρό εργασίας. Όμως, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο και τους δημόσιους φορείς, όπως είναι το νοσοκομείο Χίου, η νομοθεσία είναι… ελαστική και ο έλεγχος και η διαδικασία εξαντλούνται σε θεωρητικές συζητήσεις.

Η απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

nosokomeio_giatros

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια