«Χωρίστε τους αμνούς από τα ερίφια»… διατάσσει ο Μηταράκης από την Κω

Σε ένα ανέξοδο επικοινωνιακό σόου επιδόθηκε από την Κω ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παρουσιάσει έργο στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, όπου η κυβέρνηση με τα σχέδιά της για την δημιουργία φαραωνικών δομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει περιέλθει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο.

Σήμερα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και μετά από καιρό έφτασε στην Κω, όπου περιόδευσε ο κ. Μηταράκης, μια βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και αμέσως – όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου – έδωσε εντολή για άμεση εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί ασύλου και συγκεκριμένα κράτηση των νεοαφιχθέντων επί 25ήμερο. Επιπλέον, έδωσε εντολή στην υπηρεσία ασύλου να διαχωρίσει όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας από όσους δεν δικαιούνται και την κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους στην Τουρκία.

Με τέτοιες αερολογίες ο κ. Μηταράκης προσδοκά άραγε ότι κάποιους θα πείσει όταν αναφέρεται σε μια βάρκα με 40 (;) πρόσφυγες και μετανάστες την στιγμή που στα νησιά υπάρχουν πάνω από 40.000 και οι προοπτικές παροχής ή απόρριψης του ασύλου και αποσυμφόρησης είναι στο μείον;

Επιπλέον, ο υπουργός Μετανάστευσης φαίνεται να παραγνωρίζει ότι το διάστημα της 25ήμερης κράτησης ίσχυε και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και ουδέν απέδωσε, ενώ τα περί εντολής στην υπηρεσία ασύλου για άμεσο διαχωρισμό των ανθρώπων που έφτασαν σήμερα, ωσάν να πρόκειται για αμνούς και ερίφια, ακούγονται… εξωκοσμικά, αφού η υπηρεσία έχει συγκεκριμένο και χρονοβόρο πρωτόκολλο εξέτασης των υποψηφίων, πριν αποφανθεί για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης ασύλου.

Επίσκεψη στο ΚΥΤ και συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο Κω

Ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και με τον δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά και κατοίκους της τοπικής κοινότητας Πυλίου.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «ο κ. Μηταράκης είχε προαναγγείλει την εφαρμογή του νόμου και την κράτηση όποιου μετανάστη εισέρχεται στη χώρα μέχρι να εκδοθεί θετική ή αρνητική απόφαση της αίτησης ασύλου του, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών».

Έχει σημασία να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Μηταράκης ανέφερε στο ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, «ξεχνώντας» ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες δεν πρέπει να βάζει προτεραιότητες, όπως είπε ο ίδιος, αλλά να εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η δήλωση του Νότη Μηταράκη

«Χθες, πήγα στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού και είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των ροών και την μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία.

Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα συνεχιστεί σε λίγο με τον δήμαρχο του νησιού. Επισκέφθηκα το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω. Είδα τις συνθήκες που επικρατούν και το σχέδιο για τη νέα, αναβαθμισμένη δομή, η οποία, αφενός θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε βάσει της νέας νομοθεσίας ασύλου.

Σήμερα, είχαμε -μετά από καιρό- και μία άφιξη λέμβου από Τουρκία. Ζήτησα και θα εφαρμοστεί στην Κω, για πρώτη φορά, η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 ημέρες αυτοί που έφθασαν στο νησί. Επιπλέον, ζήτησα από την υπηρεσία ασύλου ταχύτατα και κατ’ εφαρμογή των νέων διαδικασιών, να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δε δικαιούνται και θα επιστραφούν το ταχύτερο δυνατό στην Τουρκία.

Η χώρα μας εφαρμόζει ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε και εθνικούς κανόνες και αυτοί που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον, θα επιστρέφονται ταχύτατα στη Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των ροών».

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια