Χυλόπιτα από τους αντιπεριφερειάρχες, δεν πάνε στο ραντεβού με τον Μηταράκη

Αρνούνται την οποιαδήποτε συζήτηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, για την δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες Χίου, οι οποίοι ως εκ τούτου ακυρώνουν το ραντεβού που έσπευσε να ανακοινώσει πριν λίγη ώρα ο υπουργός.

Σε κοινή δήλωσή τους οι κ.κ. Παντελής Μπουγδάνος, (Χίου), Παντελής Βρουλής (υγείας), Νίκος Νύκτας (τουρισμού) και Στέλιος Καμπούρης (παιδείας) θέτουν ως προϋποθέσεις οποιασδήποτε συζήτησης την αποσυμφόρηση των νησιών και την διαρκή φύλαξη των συνόρων και πάντα με τη προοπτική δημιουργίας ενός πολύ μικρού χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά, η δήλωση των αντιπεριφερειαρχών έως ως εξής:

«Διευκρινίζεται ότι η πρόταση για δημιουργία δομών με σκοπό τη μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στις νήσους, όπως προγραμματίζεται από την Ε.Ε., μας βρίσκει αντίθετους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συζήτηση εξεύρεσης χώρου για την δημιουργία αποκλειστικά και μόνον χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης και όχι μόνιμου κέντρου φιλοξενίας πληθυσμού είναι η ολοκλήρωση της αποσυμφόρησης των νήσων από τον υπερπληθυσμό μεταναστών και η διαρκής φύλαξη των συνόρων.

Τη χρονική στιγμή που πλέον οι νήσοι θα έχουν μηδενικό μεταναστευτικό πληθυσμό σε συνδυασμό με μηδενικές αφίξεις, τότε και μόνο θα μπορέσει να υπάρξει συζήτηση για την δημιουργία ενός πολύ μικρού χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης σε συμφωνία πάντα με την τοπική κοινωνία. Πάγια πεποίθησή μας είναι ότι υπερδομές φιλοξενίας μεταναστών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να υπάρχουν σε ευαίσθητα γεωγραφικές περιοχές, όπως τα νησιά και ο Έβρος».