Δείχνει Βορίδη και Σαλμά ο Μιχαηλίδης για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις
Την ανάγκη περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων και επιστροφής των ποσών που αξιολογούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στον ΕΟΠΥΥ, θα επισημαίνει η πρόταση της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία 1997-2014, ανέφερε στην σημερινή, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, συνεδρίασή της ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει, συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:
Μετά από εργασίες περίπου 1,5 έτους, η Εξεταστική Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζήτησης του πορίσματος που θα εκδώσει.
Το τμήμα του πορίσματος που συζητήθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση αφορά το ζήτημα της κοστολόγησης της ιατρικής πράξης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Τα τρία προβληματικά ζητήματα της υπόθεσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, είναι τα εξής:
– Πρώτον, στην ίδια την τιμολόγηση μιας εξέτασης 20 λεπτών που διενεργείται στο ιατρείο με το υπερβολικό ποσό των 1500 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο των αρθροσκοπήσεων που διενεργούνται στο νοσοκομείο, απαιτούν χειρουργείο και νοσηλεία δύο ημερών. Το ποσό αυτό, βεβαίως, κλήθηκε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ εν μέσω των γνωστών ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων. Η απόφαση της τιμολόγησης υπογράφηκε από τον τότε (Δεκέμβριος 2014) υπουργό Υγείας κ. Βορίδη.
– Δεύτερον, ο μοναδικός ιατρός που εφάρμοσε τη μέθοδο της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο ήταν ο κ. Σαλμάς, βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρώην υφυπουργός Υγείας. Κατά την αδειοδότηση μάλιστα του ιατρείου, όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις, καθώς και κατά την έκδοση των παραπεμπτικών, έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σειρά παρατυπιών.
– Τρίτον, παρότι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας επεσήμαναν από τους πρώτους μήνες του 2015 τα ανωτέρω προβλήματα με προεξάρχον αυτός της υπερτιμολόγησης, η σημαντική μείωση της τιμής αποζημίωσης της εξέτασης (στα 300 ευρώ πλέον) κατέστη δυνατή μόνο μετά την αλλαγή των επικεφαλής των αρμοδίων οργάνων, του κεντρικού συμβουλίου υγείας (ΚΕΣΥ) και του ΕΟΠΥΥ, που είχαν οριστεί επί της διακυβέρνησης Ν.Δ.
Από την παράνομη υπερτιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης έχει προκύψει πιθανή υπερβάλλουσα επιβάρυνση (άρα ζημία) του ΕΟΠΥΥ ύψους άνω του 300 χιλιάδων ευρώ. Η διερεύνηση της υπόθεσης παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις ότι, πέραν από την κατάφωρα αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων, αποτελεί ένα τυπικό δείγμα διαπλοκής, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και σε κάθε περίπτωση πλημμελούς υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, φαινόμενα που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία εκρηκτικών ελλειμμάτων και στον χώρο της υγείας κατά της προηγούμενες δεκαετίες και που οδήγησαν την Ελλάδα στην υπερχρέωση.